Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu
Mac de camp proprietati

Macul de câmp un excelent antitusiv (proprietăți și utilizări medicinale)

Publicat: 28 iunie 2020

Macul de câmp înfrumusețează cu florile sale roșii și delicate căile ferate și lanurile de grâu.

Cunoscut sub denumirea științifică de „Papaver rhoeas”, macul crește în mod spontan în Europa, Africa, Asia și alte regiuni cu climă prielnică.

Mac de camp proprietati

Este cultivat și ca plantă ornamentală în parcuri și grădini. Înflorește în lunile de vară, în perioada iunie-august. Când sunt deschise, florile de mac emană un miros special de opiu, însă acesta dispare după ce se usucă.

De la mac, în scop culinar și medicinal se folosesc doar florile și semințele de mac.

În petalele de mac se găsesc alcaloizi (papaverină, roeadină, isorhoeadină și roeagenină), flavonoide, mucilagii și taninuri.

Spre deosebire de macul opiaceu sau macul de grădină (Papaver somniferum), macul de câmp are efecte somnifere mai slabe și nu dă dependență. Asta deoarece alcaloizii din cele două specii de mac sunt similare, însă nu identifici.

Petalele se culeg de la florile proaspăt deschise, pe timp uscat (după ce s-a ridicat roua). Acestea trebuie uscate imediat după recoltare, la umbră, la temperaturi de până la 40 de grade Celsius.

Petalele uscate de mac se păstrează în pungi de hârtie, într-un loc uscat. Se pot folosi la prepararea de ceaiuri, dulceață, tincturi și siropuri de tuse.

Citește și Dulceață din flori de mac o delicatesă cu care se delectează francezii

Vechii egipteni și romani consumau semințele macului roșu de câmp pentru calmarea durerilor.

Florile de mac au efecte anestezice ușoare, analgezice, relaxante și sedative.

Sunt cunoscute și pentru proprietățile lor expectorante și emoliente. Sunt un excelent antitusiv. De aceea sunt folosite în iritațiile gâtului, tusea convulsivă, tusea seacă, răgușeală, bronșită, astm și amigdalită.

Pentru o eficiență mai mare în aceste domenii, pot fi asociate cu alte plante benefice pentru gât și aparatul respirator în general, precum rădăcina de nalbă, rădăcina de lemn-dulce sau lumânărica.

Macul de câmp poate fi consumat și pentru indigestia apărută pe fond de stres, anxietate, insomnie sau neliniște.

Are efect calmant bun la copiii care sunt agitați și nu pot dormi, la vârstnici și cei care nu pot tolera medicamentele.

Ceaiul de mac acționează ca un calmant blând, ajutând la inducerea un somn odihnitor.

Semințele de mac se colectează din capsulele mature. pot fi consumate ca atare, după ce sunt lăsate la uscat.

Pot fi adăugate în pâine, în supe, salate, umpluturi pentru cozonac, cornuri și alte produse de patiserie.

Semințele de mac presate pot da un ulei bun pentru gătit. Poate fi folosit inclusiv în locul uleiului de măsline în salate.

Citește și Cura cu semințe de mac pentru osteoporoză

Se folosesc 1-2 lingurițe de petale uscate de mac la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă 10-15 minute la infuzat, după care se strecoară.

Se pot administra câte 3 căni de ceai de mac pe zi.

Doza recomandată este de 2-4 ml de tinctură de mac, de 3 ori pe zi, sau conform prospectului.

Ingrediente

Preparare

Puneți petalele de mac într-o sită mare. Spălați-le cu un jet de apă rece. Puneți apa la fiert într-o cratiță. Când începe să clocotească, adăugați petalele și apăsați cu o lingură de lemn pentru a le scufunda bine. Stingeți focul și lăsați-le la infuzat 4-8 ore.

Infuza obținută se strecoară printr-o sită. Se adaugă sucul de lămâie, apoi se cântărește lichidul rezultat. Adăugați o cantitate egală de miere. De exemplu, la 100 de ml de infuzie de mac se adaugă 100 g de miere.

Amestecați bine și transferați siropul de mac în sticle. Acestea se sterilizează și se păstrează la rece.

Mod de administrare

Pentru copiii de 15 luni-3 ani câte 1 linguriță de sirop de mac pe zi

Pentru copiii de 3-5 ani   câte 2 lingurițe de sirop de mac pe zi

Pentru copiii de 5-12 ani câte 3-5 lingurițe de sirop de mac pe zi

Pentru adulți câte 5-10 lingurițe de sirop de mac pe zi

Atenție, părțile verzi ale macului frunzele și tulpinile conțin alcaloizi toxici. Doar petalele și semințele sunt sigure pentru consum.

Dacă acestea sunt folosite în dozele recomandate, nu cauzează probleme.

Surse articol:

1. Thordur Sturluson, Red Poppy An Ancient Medicinal PlantHerbal Supplement Resource: https://www.herbal-supplement-resource.com/red-poppy-benefits.html2. Christophe Bernard, Le Coquelicot: https://www.youtube.com/watch?v=AfmHxoqE3_g

sursa: lataifas.ro

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.