In urma evaluarii primelor programe de masuri adoptate de statele membre pentru controlarea emisiilor atmosferice, se constata ca este necesara imbunatatirea punerii in aplicare a noilor norme europene privind aerul curat. Statele membre trebuie sa isi intensifice eforturile in toate sectoarele pentru a se asigura ca cetatenii lor pot respira un aer curat, prevenind astfel afectiunile respiratorii si decesul prematur provocate de aerul poluat, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
„Acest raport transmite un mesaj clar. In intreaga Europa, prea multi cetateni sunt inca expusi la riscuri din cauza aerului pe care il respira. Avem nevoie de masuri mai eficace pentru a reduce poluarea in numeroase state membre si pentru a combate emisiile atmosferice in toate sectoarele, inclusiv in agricultura, transporturi si energie. Acum este momentul cel mai propice pentru a schimba lucrurile: investitiile in asigurarea unui aer mai curat sunt investitii in sanatatea cetatenilor si in protejarea climei si reprezinta exact impulsul de care are nevoie economia noastra pentru a se redresa. Pe baza acestui rationament a fost conceput Pactul verde european, iar mediul inconjurator are nevoie tocmai de acest tip de logica”, a declarat comisarul UE pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevicius.
In conformitate cu primul raport al Comisiei de evaluare a punerii in aplicare a Directivei privind angajamentele nationale de reducere a emisiilor (Directiva NEC), care a fost publicat vineri, majoritatea statelor membre risca sa nu isi respecte angajamentele de reducere a emisiilor asumate pentru 2020 sau 2030. Desi unele state membre aplica bune practici care ar trebui sa fie o sursa de inspiratie pentru celelalte state membre, raportul evidentiaza necesitatea unor masuri suplimentare de reducere a poluarii atmosferice.
Comisia va continua sa monitorizeze si sa sustina eforturile nationale in acest sens, prin intermediul unor instrumente financiare si nefinanciare. Sunt necesare eforturi in special in domeniul agriculturii pentru a reduce emisiile de amoniac, care reprezinta problema de punere in aplicare cea mai frecventa si cea mai grava in intreaga UE.
Punerea in aplicare efectiva a legislatiei privind aerul curat reprezinta o contributie esentiala la „un obiectiv ambitios de reducere a poluarii la zero pentru un mediu fara substante toxice”, anuntat de Comisie in Pactul verde european si in initiativele conexe. Trebuie sa se consolideze si sa se evalueze in continuare sinergiile cu politicile din domeniul climei si al energiei, inclusiv in conformitate cu abordarea din cadrul Pactului verde european.
Pe langa acest raport privind punerea in aplicare, Comisia a publicat astazi si analiza realizata de consultanti cu privire la programele nationale de control al poluarii atmosferice si la proiectiile de emisii ale fiecarui stat membru, precum si un raport orizontal la nivelul UE in care sunt reunite aceste informatii.
Directiva privind angajamentele nationale de reducere a emisiilor, care a intrat in vigoare la 31 decembrie 2016, este principalul instrument legislativ de realizare a obiectivelor pentru 2030 ale programului „Aer curat pentru Europa”. Odata ce va fi pusa in aplicare pe deplin, directiva ar reduce cu aproape 50 % impactul negativ asupra sanatatii al poluarii atmosferice pana in 2030.
sursa: Orange