Critic National
, Nancy Pelosi cere clarificari despre rapoartele serviciilor privind recompensele ruse din Afganistan, Critic National, Critic National

Nancy Pelosi cere clarificari despre rapoartele serviciilor privind recompensele ruse din Afganistan

Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor, a cerut luni Comunitatii agentiilor de informatii din SUA sa ofere Congresului rapoartele despre presupusele recompense oferite de Rusia insurgentilor talibani afgani, exprimand preocupare privind dezmintirile presedintelui Donald Trump.

Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat, le-a trimis o scrisoare directorului Comunitatii agentiilor secrete americane, John Ratcliffe, si directorului Agentiei Centrale de Informatii (CIA), Gina Haspel, conform site-ului de stiri Axios.com.

„Presedintele a negat ca a fost informat, dar Administratia SUA nu a negat existenta informatiilor. Intrebarile care apar sunt: a fost informat presedintele si, daca nu, de ce nu si de ce nu a fost informat Congresul. Congresul trebuie sa aiba cunostinta despre aceasta amenintare semnificativa asupra trupelor americane si trupelor aliatilor nostri si ce optiuni sunt disponibile pentru tragerea Rusiei la raspundere. Tacerea deranjanta a Administratiei si lipsa de actiuni pericliteaza vietile trupelor noastre si ale militarilor din tari partenere. Refuzul presedintelui de a lua atitudine contra Rusiei pericliteaza, de asemenea, vieti in regiune, in contextul in care Guvernul afgan si Statele Unite sunt implicati in negocieri de pace esentiale cu talibanii”, afirma Nancy Pelosi.

Presedintele Donald Trump a negat ca ar fi fost informat despre riscurile la adresa militarilor americani din Afganistan. „Nu m-a informat nimeni pe mine, pe vicepresedintele Mike Pence sau pe seful Statului Major, Mark Meadows, despre asa-numitele atacuri ale rusilor asupra trupelor noastre din Afganistan, despre care au relatat sursele anonime ale cotidianului de Stiri False New York Times”, a declarat Donald Trump, subliniind ca „nu a avut nimeni o atitudine mai dura fata de Rusia decat Administratia Trump”.

O unitate a agentiilor de informatii militare din Rusia le-a oferit in secret recompense insurgentilor talibani pentru a omori trupe ale coalitiei internationale din Afganistan, inclusiv militari americani, au afirmat oficiali citati de cotidianul The New York Times. Administratia SUA a concluzionat in urma cu cateva luni ca o unitate a serviciilor ruse de informatii militare, implicata in tentative de asasinat si alte operatiuni secrete in Europa in scopul destabilizarii Occidentului si atacarii persoanelor acuzate de tradare, a oferit in secret, anul trecut, recompense pentru atacuri care au avut succes. Militanti islamisti ori elemente infractionale asociate cu acestia par sa fi colectat bani oferiti prin astfel de recompense, au declarat oficialii citati de NYT. Douazeci de americani au fost ucisi in confruntarile din Afganistan in 2019, dar nu este clar asupra caror crime exista suspiciuni privind oferirea de recompense.

Datele raportului elaborat de serviciile secrete americane i-au fost prezentate presedintelui Donald Trump, iar Consiliul pentru Securitate Nationala de la Casa Alba a discutat despre aceasta problema la sfarsitul lunii martie. Oficialii de la Washington au elaborat o serie de potentiale masuri, incepand cu formularea unei note de reclamatie la Moscova si a unei solicitari de oprire a acestor practici, dar si posibilitatea intensificarii sanctiunilor si aplicarii altor posibile masuri de riposta, dar Casa Alba trebuie sa autorizeze actiunile, au declarat oficialii citati.

O operatiune de stimulare a uciderii militarilor americani ori a altor militari NATO ar fi o escaladare semnificativa si provocatoare a ceea ce oficiali americani si afgani au numit sustinerea Rusiei acordata insurgentilor talibani, fiind prima data cand s-ar afla ca o unitate rusa de spionaj a orchestrat atacuri asupra trupelor occidentale.

Orice colaborare cu talibanii care ar conduce la moartea trupelor americane ar reprezenta si o escaladare uriasa a asa-numitului razboi hibrid impotriva Statelor Unite, o strategie pentru destabilizarea adversarilor printr-o combinatie de tactici precum atacuri cibernetice, difuzarea de stiri false si operatiuni militare sub acoperire care pot fi negate.

Presedintiei Rusiei nu i-au fost comunicate astfel de acuzatii, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin. „Daca vor fi formulate astfel de acuzatii, vom raspunde”, a declarat Peskov.

Zabihullah Mujahid, purtatorul de cuvant al Miscarii talibanilor afgani, a negat ca insurgentii ar avea „vreo relatie cu agentii de informatii”, catalogand acuzatiile drept o tentativa de denigrare. „Astfel de aranjamente cu vreo agentie secreta rusa sunt lipsite de fundament – asasinarile noastre punctuale aveau loc cu multi ani inainte, cu propriile noastre resurse. Situatia s-a schimbat dupa acordul nostru cu americanii, vietile lor sunt in siguranta si nu ii atacam”, a declarat Zabihullah Mujahid.

Reprezentantii Consiliului prezidential pentru Securitate Nationala, ai Pentagonului, Departamentului de Stat si Agentiei Centrale de Informatii (CIA) au refuzat sa faca vreun comentariu pe aceasta tema.

sursa: Orange


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi