Critic National
, Natiunile Unite avertizeaza Israelul asupra efectelor eventualei anexari a unor zone din Cisiordania, Critic National, Critic National

Natiunile Unite avertizeaza Israelul asupra efectelor eventualei anexari a unor zone din Cisiordania

Michelle Bachelet, Inaltul comisar al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, a denuntat, luni, planul Guvernului Israelului de anexare a unor zone din Cisiordania, avertizand ca tensiunile se vor prelungi cateva decenii.

„Undele de soc vor dura decenii. Anexarea este ilegala, punct. Orice fel de anexare, fie ca este vorba de 30% sau de 5% din Cisiordania”, a declarat Michelle Bachelet, citata de cotidianul francez Le Figaro.

„Cer imediat Israelului sa tina cont de indemnurile fostilor inalti oficiali si generali, de numeroasele voci din lume care avertizeaza asupra acestei directii periculoase. Undele de soc ale anexarii vor dura decenii si vor fi extrem de daunatoare pentru Israel si palestinieni”, a subliniat oficialul ONU.

„Consecintele exacte ale anexarii nu pot fi anticipate, dar risca sa fie dezastruoase pentru palestinieni, pentru Israel si pentru intreaga regiune. Anexarea va afecta grav perspectiva solutiei a doua state, va reduce posibilitatile de reluare a negocierilor si va perpetua incalcarile grave ale drepturilor omului si ale dreptului umanitar international la care asistam astazi. Coloniile, care deja sunt o incalcare flagranta a dreptului international, aproape sigur vor fi extinse, amplificand tensiunile dintre comunitati”, a atras atentia oficialul ONU.

Autoritatea Palestiniana a avertizat ca va proclama stat palestinian, pe baza frontierelor anterioare anului 1967, daca Israelul anexeaza zone din Cisiordania. Anexarea teritoriilor ar reprezenta o „amenintare existentiala” pentru palestinieni si o incalcare grava a acordurilor internationale, a declarat premierul palestinian, Mohammed Shtayyeh.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a semnalat, conform presei israeliene, ca nu vrea sa piarda „oportunitatea” de a anexa zone din Cisiordania in iulie, liderul israelian parand sa ignore apelurile internationale de a evita o noua criza in Orientul Mijlociu. Premierul Israelului vrea ca manevra sa fie coordonata cu Statele Unite. Planul de pace elaborat de Casa Alba prevede posibilitatea anexarii de catre Israel a 30% din Cisiordania in cadrul eventualului proces de pace. Planul este respins de Autoritatea Palestiniana. In ultimele saptamani, Casa Alba si Departamentul de Stat au semnalat ca orice actiune de anexare trebuie sa faca obiectul negocierilor cu palestinienii.

Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anuntat ca toate acordurile de securitate semnate cu Israelul si SUA sunt considerate nule.

Administratia SUA considera ca discutiile despre posibila anexare de catre Israel a unor zone din Cisiordania „ar trebui sa aiba loc in cadrul negocierilor directe intre Israel si palestinieni pe tema planului de pace elaborat de presedintele Donald Trump”, a comunicat recent Departamentul de Stat american. Administratia SUA a semnalat in mai multe randuri ca nu sustine initiativa Israelului de anexare a vreunei zone din Cisiordania in acest moment. Guvernul Benjamin Netanyahu continua consultarile cu Washingtonul pe aceasta tema.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat ca eventuala anexare de catre Israel a unor zone din Cisiordania ar conduce la un „conflict masiv”.

Franta a indemnat statele partenere in cadrul Uniunii Europene sa analizeze posibilitatea de a ameninta Israelul cu o reactie dura daca va aplica planul de anexare a unor zone din Cisiordania.

Benjamin Netanyahu a anuntat ca va initia in iulie discutii referitoare la extinderea suveranitatii israeliene asupra coloniilor evreiesti si Vaii Iordanului, zone situate in Cisiordania. Ideile sunt continute si in planul de pace pentru conflictul israelo-palestinian elaborat de Administratia Donald Trump. Liderii palestinieni au condamnat vehement planul Israelului de extindere a controlului asupra zonelor din Cisiordania anexate in razboiul din 1967.

Un purtator de cuvant al UE a refuzat sa faca vreun comentariu specific pe tema planului de reactie, dar a subliniat ca „anexarea intra in contradictie cu legislatia internationala, iar daca va continua, Uniunea Europeana va actiona in mod corespunzator”.

sursa: Orange


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi