iohannis

Negocieri pentru Planul de redresare economică a UE. Klaus Iohannis pledează pentru mai multe subvenții

Klaus Iohannis a discutat, miercuri, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, despre Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit și Planul de redresare economică, înaintea reuniunii, în videoconferință, a Consiliului, care va avea loc vineri. Președintele susține ca România să primească mai multe fonduri pentru politica de coeziune, agricultură și, de asemenea, mai multe fonduri nerambursabile decât împrumuturi.

Discuția telefonică dintre cei doi a vizat Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit și Planul de redresare economică, propuse recent de către Comisia Europeană.

„Președintele Klaus Iohannis a prezentat obiectivele principale ale României în procesul de negociere privind pachetul de propuneri al Comisiei Europene și a subliniat că aceste propuneri reprezintă o bază bună de negociere, în vederea asigurării resurselor pentru acoperirea nevoilor financiare substanțiale din perioada post-criză COVID-19.

Președintele Klaus Iohannis a insistat ca alocările pentru România să fie cât mai consistente atât pentru politica de coeziune, cât și pentru agricultură, mai ales în actualul context economic dificil, aceste politici fiind absolut necesare pentru stimularea investițiilor pe termen lung.

Președintele României a reiterat faptul că aceste politici, care și-au dovedit viabilitatea și importanța, rămân relevante mai ales în situația actuală, fiind principalele instrumente în reducerea decalajelor de dezvoltare între statele membre ale Uniunii.

Referitor la politica de coeziune, Președintele Klaus Iohannis a solicitat, de asemenea, o mai mare flexibilitate în absorbția sumelor alocate acestei politici. Astfel, Președintele României a susținut creșterea transferurilor între diferitele fonduri, o concentrare adecvată nevoilor reale ale țării noastre, menținerea ratelor de co-finanțare și pre-finanțare din actuala perioadă de programare 2014-2020, precum și păstrarea actualei reguli de dezangajare a fondurilor europene de n+3 ani.

Cu privire la Politica Agricolă Comună, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru suplimentarea pentru Românei a alocărilor pentru dezvoltare rurală. În ceea ce privește plățile directe, Președintele României a solicitat continuarea procesului de convergență externă a acestora, astfel încât sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie cât mai apropiate de cele din statele Europei de Vest”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Referitor la Planul de redresare economică propus de Comisia Europeană, șeful statului a pledat pentru o pondere mai mare a granturilor primite față de împrumuturi, în totalul sumelor alocate pentru redresarea economică. De asemenea, președintele s-a pronunțat pentru o perioadă cât mai lungă în ceea ce privește implementarea noului instrument de redresare economică, astfel încât sumele alocate statelor membre să poată fi absorbite integral și eficient.

În ceea ce privește propunerea Comisiei Europene privind înființarea unui program nou dedicat domeniului sănătății – EU4Health, Klaus Iohannis a insistat pentru asigurarea echilibrului geografic privind cadrul de implementare și a subliniat că acest program trebuie privit într-o logică de cooperare și incluziune.

„Precizăm că, în actuala perioadă de programare 2014-2020, România beneficiază de fonduri din bugetul Uniunii Europene în valoare de circa 45,6 miliarde de euro (în prețuri 2018), iar Președintele Klaus Iohannis face toate demersurile la nivel european, alături de Guvern, ca țara noastră să obțină fonduri semnificativ mai mari în următorul exercițiu financiar 2021-2027. Toate aceste fonduri vor putea fi accesate pentru proiectele destinate dezvoltării României în beneficiul cetățenilor”, mai arată comunicatul.

Redactor: Alexandru Costea

sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/negocieri-pentru-planul-de-redresare-economica-a-ue-klaus-iohannis-pledeaza-pentru-mai-multe-subventii-1324691


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top