Administratia SUA a concluzionat in urma cu cateva luni ca o unitate a serviciilor ruse de informatii militare, implicata in tentative de asasinat si alte operatiuni secrete in Europa in scopul destabilizarii Occidentului si atacarii persoanelor acuzate de tradare, a oferit in secret, anul trecut, recompense pentru atacuri care au avut succes.
Militanti islamisti ori elemente infractionale asociate cu acestia par sa fi colectat bani oferiti prin astfel de recompense, au declarat oficialii citati de NYT. Douazeci de americani au fost ucisi in confruntarile din Afganistan in 2019, dar nu este clar asupra caror crime exista suspiciuni privind oferirea de recompense.
Datele raportului elaborat de serviciile secrete americane i-au fost prezentate presedintelui Donald Trump, iar Consiliul pentru Securitate Nationala de la Casa Alba a discutat despre aceasta problema la sfarsitul lunii martie. Oficialii de la Washington au elaborat o serie de potentiale masuri, incepand cu formularea unei note de reclamatie la Moscova si a unei solicitari de oprire a acestor practici, dar si posibilitatea intensificarii sanctiunilor si aplicarii altor posibile masuri de riposta, dar Casa Alba trebuie sa autorizeze actiunile, au declarat oficialii citati.
O operatiune de stimulare a uciderii militarilor americani ori a altor militari NATO ar fi o escaladare semnificativa si provocatoare a ceea ce oficiali americani si afgani au numit sustinerea Rusiei acordata insurgentilor talibani, fiind prima data cand s-ar afla ca o unitate rusa de spionaj a orchestrat atacuri asupra trupelor occidentale.
Orice colaborare cu talibanii care ar conduce la moartea trupelor americane ar reprezenta si o escaladare uriasa a asa-numitului razboi hibrid impotriva Statelor Unite, o strategie pentru destabilizarea adversarilor printr-o combinatie de tactici precum atacuri cibernetice, difuzarea de stiri false si operatiuni militare sub acoperire care pot fi negate.
Presedintiei Rusiei nu i-au fost comunicate astfel de acuzatii, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin. „Daca vor fi formulate astfel de acuzatii, vom raspunde”, a declarat Peskov.
Zabihullah Mujahid, purtatorul de cuvant al Miscarii talibanilor afgani, a negat ca insurgentii ar avea „vreo relatie cu agentii de informatii”, catalogand acuzatiile drept o tentativa de denigrare. „Astfel de aranjamente cu vreo agentie secreta rusa sunt lipsite de fundament – asasinarile noastre punctuale aveau loc cu multi ani inainte, cu propriile noastre resurse. Situatia s-a schimbat dupa acordul nostru cu americanii, vietile lor sunt in siguranta si nu ii atacam”, a declarat Zabihullah Mujahid.
Reprezentantii Consiliului prezidential pentru Securitate Nationala, ai Pentagonului, Departamentului de Stat si Agentiei Centrale de Informatii (CIA) au refuzat sa faca vreun comentariu pe aceasta tema.
sursa: Orange