BBC prezinta intr-un material video disponibil AICI modelul economic „revolutionar” care isi propune sa schimbe definitiv felul in care functioneaza societatea olandeza si nu numai.
Scopul „Doughnut” (in traducere, Gogoasa – n.r.) este de a intruni toate nevoile oamenilor, fara a ameninta mediul inconjurator si Planeta.
„Cand le prezint ideea, unii se intreaba: <<Este capitalism? Sau comunism? E socialism?>> Si atunci ma intreb, <<Serios? Astea sunt singurele optiuni pe care le avem?>>”, spune Kate Raworth, autorul „Economiei Doughnut”.
Aceasta propune o viziune diferita de cele ale secolului trecut, care acorda mult mai multa atentie valorilor prezentului. Doreste sa puna capat inegalitatii intre sexe, precum si celei rasiale. Multi spun ca este o utopie pura, dar oare ar putea deveni realitate?
Pasi esentiali pentru o viata implinita
„In fiecare tara, guvernele sunt aproape dependente de tot ceea ce inseamna PIB, de parca ar fi o dovada a succesului. Si cu siguranta nu este”, spune Raworth. „Intruncat ne confruntam cu o criza climatica si cu una medicala, a coronavirusului, trebuie sa gandim dintr-o perspectiva mai larga.”
E necesar sa vorbim despre CUM progresam, crede ea, raportandu-se la sectiuni distincte ale „gogosii”.
Inelul interior trasat in grafic reuneste 12 nevoi umane de baza, aflate la baza oricarei societati. Cercul exterior reprezinta nivelul ecologic, intrucat omul traieste dependent de conditiile de mediu.
In centru e locul unde oamenii raman fara resursele necesare. „Aici nu exista hrana, apa, energie, sistem sanitar, adapost, educatie sau voce politica. Nu vrem ca cineva sa ajung aici.”
Trebuie sa ramanem cu totii in inelul „verde”, cuprins intre cel al fundamentelor sociale si cel ecologic.
Sursa FOTO: Captura ecran BBC
O „gogoasa” greu de inghitit?
Teoria „Doughnut” a fost publicata pentru prima data in 2012. De atunci au existat multe critici aduse modelului economic, iar in momentul actual Amsterdam este primul loc unde acesta e pus in practica.
sursa: Orange