Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu
Otet de urzici reteta si utilizari

Oțetul de urzici benefic pentru ficat și detoxifierea corpului (rețetă și utilizări)

Publicat: 28 iunie 2020

Oțetul de urzici este un produs alimentar și medicinal valoros în orice casă.

Dacă ați fost harnice și ați adunat urzici în primăvară și le-ați pus la uscat, vă veți bucura să vedeți eforturile voastre concretizate în acest preparat sănătos.

Otet de urzici reteta si utilizari

Urzica este mai mult decât o buruiană. Și chiar mai mult decât o plantă medicinală. Este un aliment foarte hrănitor. Ea poate oferi organismului nostru un plus de proteine, fibre, vitamine și minerale.

Datorită efectelor sale depurative, este consumată cu precădere primăvara, pentru curățarea organismului de toxine, hrănirea și fortificarea lui după perioada de iarnă.

Plantele de primăvară au proprietăți alterative. Adică au o acțiune purificatoare blândă asupra organismului. Susțin procesele de detoxifiere ale ficatului, tonifică și refac țesuturile corpului.

Potrivit botanistului David Hoffmann, plantele alterative restaurează treptat funcțiile corpului, măresc vitalitatea și îmbunătățesc sănătatea.

Brusturele, lucerna, păpădia și măcrișul fac și ele parte din categoria alterativelor.

Multe din aceste plante au și efecte diuretice, răcoritoare și hepato-stimulatoare.

Pot fi consumate ca alimente de regulă în salate sau ciorbe, ori sub forma unor preparate medicinale ceai, tinctură, oțet, suc.

Citește și Cura cu suc de urzici pentru orice fel de dureri de spate, de umăr, de genunchi, de coloană

Ingrediente

Preparare

Umpleți un borcan de sticlă (curat și uscat) pe un sfert cu urzici uscate. Completați până sus cu oțet.

Este indicat să folosiți un oțet de mere natural, nepasteurizat, care va adăuga un plus de nutrienți și beneficii produsului final.

Amestecați în borcan și așteptați jumătate de oră până când plantele absorb lichidul. Dacă mai este nevoie, mai adăugați oțet, pentru a umple complet borcanul.

Dacă aveți un capac de metal, așezați o foiță de hârtie de copt între capac și gura borcanului. Închideți borcanul ermetic și puneți-l într-un loc întunecos și răcoros.

Lăsați urzicile la macerat în oțet timp de 3-6 săptămâni. Nu uitați să agitați borcanul din când în când.

Verificați periodic dacă a scăzut nivelul oțetului și completați dacă este nevoie. Plantele trebuie să fie tot timpul acoperite de oțet.

Citește și Rachiu de urzici pentru detoxifierea și revigorarea organismului

După trecerea perioadei de macerare, strecurați lichidul printr-o sită. Transferați-l într-o sticlă închisă la culoare și depozitați-l într-un loc răcoros. Rezistă până la un an fără probleme.

Oțetul de urzici se poate folosi la fel ca orice alt oțet alimentar. Avantajul este că acesta are în el infuzate toate calitățile nutritive și terapeutice ale urzicilor.

Se poate folosi la salate, la marinate, la ciorbe, sosuri și așa mai departe.

Oțetul de urzică poate fi întrebuințat și în scop cosmetic:

Citește și Fiertura de urzici lipsa de calciu, hemoglobină mică, sânge intoxicat

Surse articol:

1. The Herbal Academy, Nettle Vinegar: A Spring Alterative recipe: https://theherbalacademy.com/nettle-vinegar-spring-alterative/2. Marc Bosquet, Urzica, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, pp. 96-973. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Urzica, Plantele Medicinale Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 178-179

 

 

sursa: lataifas.ro

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.