Critic National
, Parlamentul a decis: Tigarile electronice nu sunt asimilate celor clasice/ USR acuza industria tutunului „ca face legea”, Critic National, Critic National

Parlamentul a decis: Tigarile electronice nu sunt asimilate celor clasice/ USR acuza industria tutunului „ca face legea”

Raportul de respingere a proiectului de lege a fost aprobat cu 233 de voturi „pentru”, 29 „impotriva” si 23 abtineri.

Potrivit raportului, Directiva Uniunii Europene 4 2015/1535 transpusa prin Hotararea Guvernului nr.1016/2004 impune parcurgerea procedurii de notificare a Comisiei Europene prin Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, iar aceasta procedura de notificare nu a fost realizata ceea ce, conform jurisprudentei Curtii de justitie a Uniunii Europene, ar determina inopozabilitatea prevederilor legii fata de terti in eventualitatea unui litigiu.

Proiectul de lege supus dezbaterii avea ca obiect de reglementare actualizarea definitiilor publicitatii, promovarii si sponsorizarii tuturor produselor din tutun, directe sau indirecte, introducerea notiunii de „produs similar produselor din tutun”, eliminarea expunerii si publicitatii produselor din tutun si produselor similare la punctele de vanzare, cu permiterea expunerii si publicitatii doar in magazinele special amenajate, interzicerea actiunilor de promovare a produselor din tutun, cu exceptia magazinelor special amenajate, interzicerea actiunilor de sponsorizare pentru produsele din tutun si similare, interzicerea fumatului in vehiculele in care se afla minori si femei insarcinate, introducerea posibilitatii ca persoanele cu afectiuni psihice internate in unitati sanitare, in baza unei hotarari emisa de o instanta de judecata sa poata fuma doar in spatii special amenajate, introducerea contributiei pentru sanatate aplicate corespunzator tuturor formelor de produse din tutun, conform redefinirii acestora.

In timpul dezbaterilor deputatul Emanoil Ungureanu a acuzat un fals facut la redactarea raportului.

„Cine a scris acest raport a comis un fals. Un alt lucru fals in comisie este ca de la Guvern ar fi un ultim aviz negativ. Este fals, ultimul aviz din luna iunie e pozitiv. Va dati seama cat de mare a fost presiunea industriei tutunului asupra acestui proiect?”, a spus Ungureanu.

La randul sau, deputatul USR Tudor Pop a spus ca este „incredibil ca sanatatea copiilor nostri a ajuns sa fie tratata politic”.

„Problema e ca tinerii le cumpara usor, iar acest lucru e pentru ca legislatia e invechita. Industria tutunului promoveaza agresiv acest tip de fumat. Vi se pare normal? Vi se pare sanatos? De ce are acest proiect raport de respingere? Decizia a fost luata de industria tutunului, care se pare ca face legea in parlament”, a mai spus Pop.

Presedintele Comisiei de Sanatate, Corneliu Buicu, a catalogat discursurile deputatilor USR drept „demagogie ieftina”, precizand ca parlamentarii au in discutie modificarea legii tutunului.

„Nerespectarea unui regulamrent european a facut ca acest proiect sa fie respins. La nivelul comisiei de sanatate au avut loc discutii in acest sens”, a mai spus Buicu.

sursa: Orange


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi