Changdeokgung, cunoscut şi sub numele de Palatul Changdeok, este amplasat într-un mare parc din Jongno-gu, Seul, Republica Coreea, potrivit site-ului http://whc.unesco.org. Este unul dintre „Cele cinci mari palate” construite de regii dinastiei Joseon şi a fost înscris pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO în anul 1997.
La începutul secolului al XV-lea, regele Taejong (al treilea monarh al dinastiei Joseon) a ordonat construirea unui nou palat într-un amplasament favorabil. A fost creat un birou de construcţii pentru a crea complexul regal, constând dintr-o serie de clădiri oficiale şi rezidenţiale amenajate într-o grădină care a fost adaptată topografiei inegale a zonei de 58 de hectare. Rezultatul a fost un exemplu excepţional de arhitectură şi design, care se îmbină armonios cu cadrul natural din împrejurimi.
Construit în secolul al XV-lea, în timpul Dinastiei Joseon, Complexul Palatului Changdeokgung ocupă o suprafaţă de 57,9 hectare în Jongno-gu, în nordul oraşului Seul, la poalele Vârfului Ungbong din Muntele Baegaksan.
Complexul a fost construit iniţial ca un palat secundar faţă de palatul principal din Gyeongbokgung, diferenţiat de acesta prin scopul său şi dispunerea spaţială din capitala coreeană. Situat la poalele unui lanţ muntos, clădirea a fost proiectată în conformitate cu principiile „pungsu”, prin amplasarea structurilor palatului la sud şi prin încorporarea unei grădini din spate, extinse la nord, numită Biwon („Grădina secretă”). Adaptarea la terenul natural a deosebit Changdeokgung de arhitectura unui palat convenţional.
Clădirile oficiale şi rezidenţiale, dar şi structurile construcţiei includ trei porţi şi trei curţi (o curte administrativă, una rezidenţială regală şi alta de audienţă oficială). Clădirile sunt construite din lemn şi aşezate pe platforme de piatră şi multe sunt prevăzute cu acoperişuri cu gresie, cu un sistem arhitectonic încrucişat şi sculpturi ornamentale.
Grădina a fost amenajată cu o serie de terase cu peluze, copaci înfloriţi, flori, un bazin cu lotus şi pavilioane aşezate pe un fundal împădurit. În grădină există peste 56.000 de exemplare din diverse specii de arbori şi plante, printre care nuc, stejar alb, zelkova, prun, arţar, castan, carpen, gingko şi pin.
Foto: (c) Wang Jingqiang / Xinhua
Changdeokgung a fost folosit ca palat secundar timp de 200 de ani, dar după ce mai multe palate coreene au fost incendiate în timpul invaziei japoneze la sfârşitul secolului al XVI-lea, a fost primul care a fost reconstruit şi de atunci a servit drept sediul principal al dinastiei pentru 250 de ani. Proprietatea a avut o mare influenţă asupra dezvoltării arhitecturii coreene, a grădinii şi a planificării peisajului şi a artelor conexe, timp de mai multe secole.
Palatul Changdeokgung este, de asemenea, cunoscut sub numele de Donggwol sau Palatul de Est, datorită locaţiei sale la est de Gyeongbokgung Palace, menţionează site-ul www.saranghanguk.ro al Asociaţiei Culturale Sarang Hanguk. Timp de 270 ani, palatul a fost casa dinastiei Joseon, fiind, de asemenea, reşedinţa favorită a multor monarhi ai dinastiei respective. Acest lucru face ca Changdeokgung să fie palatul regal rezidenţial cel mai longeviv. Comparativ cu alte palate, Changdeokgung este bine conservat, el păstrându-şi multe dintre caracteristicile sale originale.
În anul 1592, palatul principal Gyeongbokgung a fost complet distrus de foc în timpul invaziei japoneze a Coreei, astfel că Changdeokgung a devenit casa dinastiei Joseon. Din acest motiv, Changdeokgung este considerat palatul care reprezintă cel mai mult dinastia Joseon, acesta fiind reconstruit şi restaurat la starea iniţială, în 1991. AGERPRES/(Documentare – Cristian Anghelache, editor: Doina Lecea, editor online: Anda Badea)
sursa: AGERPRES