Premiera istorica: SUA ar putea avea 51 de state. Cum ar urma sa fie redenumit Washington D.C si reactia lui Donald Trump

thumbs
SUA ar putea avea al 51-lea stat. Camera Reprezentantilor a aprobat vineri un proiect de lege prin care Washington DC ar urma sa se transforme intr-un stat.

Potrivit USAToday , proiectul de lege denumit „H.R. 51” a trecut cu un vot de 232 la 180. Un singur reprezentant al democratilor, Collin Peterson, a votat impotriva proiectului.

Conform proiectului de lege, Washington D.C (Washington District of Columbia) ar urma sa reprezinte al 51-lea stat al SUA si sa poarte denumirea Washington D.C (Washington, Douglass Commonwealth). Daca acest lucru se va intampla va fi o premiera istorica pentru Statele Unite ale Americii.

In plus, este pentru prima data din 1993 cand s-a organizat un vot care sa aiba drept subiect principal Washingtonul. Potrivit presei americane, acest proiect va fi foarte probabil respins de Senat pentru ca acolo republicanii detin majoritatea si sunt impotriva ideii transformarii capitalei intr-un stat.

„Timp de mai bine de doua secole, oamenii din Washington au fost lipsiti de drepturile lor depline de a participa la democratia noastra. Sa ne aratam respectul pentru democratie”, a fost declaratia lui Nancy Pelosi, presedinta Camerei Reprezentantilor.

Presedintele american Donald Trump a declarat raspicat ca se va opune cu siguranta proiectului.

Washington D.C. are un statut special in cadrul Statelor Unite oferit chiar de „parintii fondatori”. Acestia au dorit ca sediul guvernamental al noului stat format sa se afle in afara statelor care alcatuiesc Statele Unite pentru a se evita orice forma de conflict. Astfel, potrivit Constitutiei americane, inca din 1790 era prevazut un „district special” oferit direct puterii centrale. Acesta este si motivul pentru care locuitorii din Washington D.C (Washington District of Columbia) nu au reprezentanti alesi care sa voteze in Congres.

sursa: Orange


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.