În Rusia are loc referendumul privind schimbarea Constituției, prin care Vladimir Putin ar putea rămâne la putere cel puțin până în anul 2036. Procesul electoral a început pe 25 iunie și ține până pe 1 iulie. Oficial s-a motivat că atâtea zile de vot sunt necesare pentru a evita aglomerația pe fondul pandemiei de coronavirus însă, în realitate, autoritățile au nevoie de o prezența masivă la urne. O corespondență de la Liviu Iurea.
S-au amenajat cabine și urne de vot în corturi, în autobuze sau chiar în portbagajul mașinii pe marginea drumului – cazuri fără precedent în istoria electorală a Rusiei- măsuri menite să crească cât mai mult prezența la urne.
În republicile din nordul Caucazului nuntașii au venit să voteze în grup iar la sate membrii comisiei electorale mergeau din poartă în poartă.
Pe buletin sunt doar 2 opțuni – DA, că ești de acord cu noile amendamante sau NU.
Pe lângă modificările care presupun o răspundere mai mare a executivului rus în chestiuni de protecție socială sau atribuții lărgite pentru Parlament în formarea guvernului, s-a strecurat , la pachet și posibilitatea ca Vladimir Putin să înceapă un nou ciclu de două mandate consecutive din anul 2024.
Practic asta este miza votului popular, organizat de Rusia și anume că actualul lider de la Kremlin să rămână cât mai mult la putere.
Potrivit ultimelor sondaje, 76% din cei care au votat până acum s-au pronunțat în favoarea amendamentelor iar 23,6% au fost împotrivă.
sursa: TVR