Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu

Reguli privind accesul în lăcașele de cult. Maximum 16 persoane la slujbele în interior, obiectele care intră în contact cu credincioşii trebuie dezinfectate după fiecare utilizare. Poziția BOR

Publicat: 23 iunie 2020

Ordinul pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcaşele de cult, distanţa minimă de siguranţă şi măsuri sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţilor religioase a fost publicat, vineri seara, în Monitorul Oficial, una din prevederile importante fiind aceea că la slujbele desfăşurate în interiorul bisericilor pot participa maximum 16 persoane.

Ceremoniile religioase au reguli speciale de astăzi. Sunt măsuri de protecţie pe care trebuie să le aplice toţi credincioşii de la toate cultele. Slujbele trebuie să fie organizate în aer liber, iar credincioşii, dacă intră în biserici, trebuie să poarte mască de protecţie. Obiectele de cult vor fi dezinfectate după fiecare folosire. O decizie finală privind împărtăşirea credincioşilor otodocşi nu a fost încă luată.

Se relaxează şi condiţiile în care sunt organizate slujbele religioase. Pentru toate cultele şi pentru toţi credincioşii. Rămâne însă obligatorie masca în spaţiile închise, iar obiectele cult trebuie dezinfectate de câte ori este necesar. Cel mai dezbătut subiect, cel al folosirii linguriţelor de unică folosinţă pentru împărtăşanie, a fost tranşat. Regula propusă de Institutul Naţional de Sănătate Publică a fost abandonată. Punctul de vedere al Patriarhie Române a fost transmis public printr-un comunicat de presă.

Împărtășirea comună din timpul liturghiei va rămâne în continuare suspendată, până când se vor încheia consultările cu celelalte biserici Ortodoxe pe această temă. Iar la final, modul în care preoţii vor oferi sfânta împărtășanie, cu tot ce presupune ea, va fi decis exclusiv de Biserică.

Potrivit ordinului comun emis de Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, în lăcașurile de cult nu pot fi mai mult de 16 persoane, iar credincioșii trebuie să păstreze o distanță de 4 metri pătrați între ei şi să poate măşti de protecţie. Iar slujbele religioase pot avea loc doar în aer liber.

Şi preoţii catolici s-au adaptat noilor reguli.

De la începutul pandemiei, Muftiul Cultului Musulman din România a închis publicului toate moscheile, îndemnându-i pe credincioși să stea acasă. Iar toate chemările la rugăciune și toate predicile s-au ținut online. Mâine este Ramadan Baiaram. Cum o vor sărbători musulmanii, a explicat pentru TVR muftiul României, Iusuf Murat.

[wpcc-iframe width=”600″ height=”338″ src=”http://stiri.tvr.ro/embed.php?video_id=215598″ scrolling=”no” frameborder=”0″]

Ordinul privind desfășurarea ceremoniilor religioase este publicat în Monitorul Oficial.

BOR precizează, după ordinul legat de măsurile sanitare la slujbe, că folosirea linguriței la împărtășire „nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox”.

Ordinul Ministerul Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne referitor la măsurile sanitare specifice pentru desfășurarea activității relgioase în contextul pandemiei este adresat în mod egal tuturor cultelor religioase din România, arată BOR într-un comunicat.

„Textul referitor la folosirea obiectelor de cult cu care credincioșii din varii religii intră în contact în cadrul ritualurilor este unul general, realist gândit în cheia firească a neutralității religioase care definește relația democratică a Statului român cu toate cultele din România”, transmite sursa citată.

În ordin se menționează că obiectele de cult care intră în contact cu credincioșii se vor dezinfecta după fiecare utilizare și, de asemenea, se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse.

”Respectivele obiecte de cult menționate la punctul 1. sunt acelea pe care unii credincioși le ating în semn de venerație față de Dumnezeu, față de persoanele sfinte pe care acestea le reprezintă (sfintele icoane, sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie etc), sau față de prezența sacrului în obiecte semnificante religios în spațiul credinței oamenilor din toate cultele și religiile. În cazul Bisericii Ortodoxe, aceasta a transmis public <Îndrumările> sale bisericești pentru starea de alertă în data de 14 mai. Aceste îndrumări amănunțite rămân perfect valabile și în contextul recent publicatului Ordin, precum și în deplină consonanță cu măsurile sanitare specificate de acesta. Concret, obiectele de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă) se curăţă (!) înainte de folosire şi după folosirea acestora”, menționează BOR.

În practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, „nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox”, adaugă BOR, precizând că două instanțe din Constanța și Cluj au confirmat că nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care „să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase”, că „împărtășirea mai multor persoane cu aceeași linguriță nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2” și că nici au existat suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul celor două Arhiepiscopii vizate de această cercetare.

Cu toate acestea, Patriarhia Română a comunicat recent decizia Sfântului Sinod, aceea ca „împărtășirea comună” din timpul Sfintei Liturghii să se amâne o foarte scurtă perioadă de timp pentru consultarea cu celelalte Biserici Ortodoxe pe tema modalității împărtășirii credincioșilor în contextul unei pandemii, împărtășire care s-a făcut și se va face totdeauna „dintr-o singură pâine” și „dintr-un singur pahar al binecuvântării”.

În anexa documentului, se prevede că accesul credincioşilor în lăcaşele de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minim 4mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minim 2 m între persoane.

Slujbele care se vor oficia în aer liber, se vor desfăşura cu menţinerea distanţei de 1,5 m între persoane.

La intrare, persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios.

Activităţile religioase în interiorul lăcaşelor de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfăşoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane, purtarea măştii, astfel încât să acopere gura şi nasul, fiind obligatorie.

În ordin se mai precizează că la ritualurile religioase unde se folosesc obiecte de cult care intră în contact cu credincioşii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare. Se vor dezinfecta periodic, o dată la patru ore, obiectele sau suprafeţele frecvent atinse (de exemplu, mânerele uşilor, balustrade, scaune).

Documentul este semnat de către ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi Romică Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

sursa: http://stiri.tvr.ro/

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.