Retrospectiva evenimentelor interne 20-26 iunie 2020
Adoptarea moţiunii simple iniţiată de PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, cererea PNL de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber, punerea de către DNA sub control judiciar a lui Eugen Adrian Ionel, director general al Companiei Naţionale Unifarm, precum şi numirea lui Nicu Marcu, propus de liberali, ca preşedinte-membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară reprezintă o parte dintre cele mai importante evenimente interne ale intervalului 20-26 iunie 2020.CORONAVIRUS
* 26 iunie – Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis că faţă de 25 iunie au fost înregistrate 411 noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, numărul total de infectări cu noul coronavirus pe teritoriul României ajungând la 25.697. La Terapie Intensivă, în acest moment, sunt internaţi 186 de pacienţi. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.181 au fost declarate vindecate şi externate. Încă 14 persoane infectate cu noul coronavirus au murit în ultimele 24 de ore, numărul total al deceselor ajungând la 1.579.
* 21 iunie – Premierul Ludovic Orban a declarat că nu există nicio posibilitate de manipulare a datelor cu privire la cazurile de coronavirus, acuzându-i de demagogie politică pe cei care susţin contrariul.
* 23 iunie – Pacienţii asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externaţi după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiţia izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării, prevede un ordin al ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru.
* 24 iunie – Ministerul Sănătăţii a anunţat că a finalizat achiziţia măştilor de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate. Vor fi achiziţionate 115 milioane de măşti în valoare de 73.600.000 lei fără TVA, cu un preţ unitar de 0,68 lei fără TVA/mască. Fiecare persoană eligibilă va primi un număr de 50 de măşti de protecţie, urmând a beneficia de acest sprijin aproximativ 2.300.000 de persoane.POLITIC
* 20 iunie – Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va adopta proiectul de lege prin care se propune ca alegerile locale să aibă loc pe data de 27 septembrie.
* 24 iunie – Moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor. Moţiunea intitulată „Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre” a fost dezbătută la 23 iunie de deputaţi. Potrivit legislaţiei, adoptarea moţiunii nu duce automat la demiterea ministrului.
* 24 iunie – Plenul Parlamentului i-a numit pe Toni Greblă şi Mariana Moţ ca preşedinţi la Secţia de drept privat, respectiv la Secţia de drept public din cadrul Consiliului Legislativ.DIPLOMAŢIE
* 26 iunie – Statele Unite se angajează să folosească toate resursele disponibile de aplicare a legii pentru a ajuta autorităţile române să pună capăt „ruşinii” traficului de persoane, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Adrian Zuckerman. El a spus că raportul Departamentului de Stat al SUA a constatat că anul trecut, în România, sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane au fost diminuate şi a făcut un apel la conducerea Parlamentului să lucreze imediat cu actualul Guvern pentru a adopta legislaţia necesară, „pentru a repara prejudiciile produse de fostul guvern, prejudicii care i-au încurajat pe infractori”. În aceeaşi zi, ministrul Marcel Vela a declarat că Ministerul Afacerilor Interne a luat notă de raportul Departamentului de Stat al SUA şi lucrează permanent pentru reducerea traficului de persoane, astfel ca evaluarea pe acest an să fie pozitivă.JUSTIŢIE
* 22 iunie – Liberalii au depus, la Parlament, cererea de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber. Deputatul PNL Florin Roman a susţinut că Renate Weber a încălcat articolul 72 din Constituţie, referitor la conflictul de interese.
* 23 iunie – Eugen Adrian Ionel, director general al Companiei Naţionale Unifarm, a fost pus sub control judiciar pe o durată de 60 de zile de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat, printre altele, de luare de mită în legătură cu atribuirea unui contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu noul coronavirus. Potrivit procurorilor, Eugen Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 – 250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale.
* 23 iunie – Un complet de cinci magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a suspendat judecarea în apel a dosarului ANRP – Alina Bica, până la soluţionarea de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a unor sesizări privind aplicarea deciziei CCR de rejudecare a unor dosare de corupţie. Din luna aprilie 2019, Instanţa supremă a trimis mai multe sesizări la CJUE cu privire la aplicarea deciziei Curţii Constituţionale privind rejudecarea unor dosare de corupţie, deoarece completurile de trei judecători nu ar fi fost specializate.
* 25 iunie – Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea Avocatului Poporului referitoare la mai multe articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. CCR a stabilit că prin articole din Legea 55/2020, Parlamentul cumulează funcţiile legislativă şi executivă şi se creează un regim juridic „confuz” al hotărârilor de guvern.
* 25 iunie – Curtea Constituţională a admis şi sesizarea Avocatului Poporului asupra unor prevederi din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii şi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului referitoare la stocurile de urgenţă medicală. Dispoziţii ale celor două acte normative citate „nu întrunesc cerinţele de claritate şi previzibilitate a legii şi afectează drepturi şi libertăţi fundamentale”, a stabilit Curtea Constituţională.SOCIAL
* 21 iunie – Premierul Ludovic Orban a declarat că pensiile vor fi majorate astfel încât să poată fi plătite, arătând că o creştere cu 40% a acestora nu poate fi susţinută financiar.
* 22 iunie – Guvernul va sesiza Curtea Constituţională în cazul legii privind dublarea alocaţiilor, a anunţat premierul Ludovic Orban. El a precizat că dublarea alocaţiilor este greu de susţinut financiar şi că va fi stabilit un grafic de creştere progresivă a acestora.
* 24 iunie – Preşedintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra actului normativ care modifică şi completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Legea prevede că în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.EDUCAŢIE
* 21 iunie – Absolvenţii claselor a XII-a / a XIII-a au susţinut examenul de Bacalaureat, pentru prima oară în condiţii speciale de susţinere a probelor, generate de pandemia de coronavirus. Pentru aceştia, în perioada 11-17 iunie 2020 s-a desfăşurat echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale. Aproximativ 155.500 candidaţi s-au înscris pentru susţinerea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat, dintre aceştia aproape 123.800 de absolvenţi de liceu fiind din promoţia curentă, iar 31.800 – din promoţiile anterioare. Primele rezultate vor fi afişate pe 30 iunie, până la ora 12.00.
* 21 iunie – Primele rezultate ale Evaluării Naţionale au fost afişate la această dată, după ce absolvenţii claselor a VIII-a au susţinut probele scrise la Limba şi literatura română, limba maternă şi Matematică. Un număr de 172.482 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 în municipiul Bucureşti, s-au înscris în acest an pentru a susţine Evaluarea Naţională. Un număr de 122.158 (76,1%) de absolvenţi de gimnaziu care au participat la Evaluarea Naţională au obţinut medii mai mari sau egale cu 5. Conform ministerului, 839 de candidaţi au încheiat examenul cu media generală 10.ECONOMIC
* 20 iunie – Premierul Ludovic Orban a declarat, la Suceava, că România va aloca, în următorii şapte ani, un miliard de euro, din fonduri europene, pentru proiecte care vizează înfiinţarea de distribuţii de gaz la nivelul localităţilor, permiţând dublarea numărului de gospodării racordate.
* 24 iunie – Nicu Marcu, candidatul propus de PNL, a fost numit preşedinte-membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul şedinţei Camerelor reunite. Marcu îşi va începe mandatul pe locul devenit vacant prin demisia lui Leonardo Badea.
* 24 iunie – Parlamentul a aprobat numirea lui Mircea Man (PNL) în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. De asemenea, parlamentarii au aprobat şi numirea lui Marian Neacşu şi Valeriu Steriu (PSD) ca membri în Comitetul de reglementare al ANRE. AGERPRES (Documentare – Cristian Anghelache, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)
*** Materialul este realizat în baza ştirilor AGERPRES
sursa: AGERPRES