Critic National
, Sărbătoare 19 iunie – Sărbătoare dublă în calendarul ortodox, Critic National, Critic National

Sărbătoare 19 iunie – Sărbătoare dublă în calendarul ortodox

Sarbatoare insemnata in calendarul crestin ortodox.

Ortodoxe
Sf. Ap. Iuda, ruda Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare

Greco-catolice
Sf. ap. Iuda Tadeul

Romano-catolice
Preasfânta Inimă a Lui Iisus
Ss. Romuald, abate; Iuliana Falconieri, fc.

Sfântul Apostol Iuda este pomenit în calendarul creştin ortodox la 19 iunie.

A fost unul dintre cei doisprezece apostoli şi este numit de Sfântul Apostol Matei în Evanghelia sa (13-55), alături de Iacov, Iosif şi Simon, ca fiind frate (văr) al Domnului.

Sfântul Apostol Iuda era fiul Sfântului şi Dreptului Iosif, cel care sub acoperământul logodnei a luat-o în grija sa pe Născătoarea de Dumnezeu. La început, atunci când Iisus era prunc, acesta a greşit mult din neştiinţă faţă de El, pe de o parte pentru necredinţă, iar pe de alta pentru neiubirea de frate.

Din această cauză, Sfântul Iuda, ştiind greşelile sale, nu îndrăznea să se numească frate al Domnului, ci numai al lui Iacov, aşa cum însuşi se prezintă în Epistola sa Sobornicească: „Iuda, rob al lui Iisus Hristos şi frate al lui Iacov (…)” (Ep Sf. Ap. Iuda, 1, 1).

Mai pe urmă, după ce a cunoscut că Iisus este adevăratul Mesia, Sfântul Apostol Iuda „s-a alăturat lângă Dânsul cu dragoste şi ca un leu s-a nevoit cu bărbăţie pentru El” („Vieţile Sfinţilor”).

După Înălţarea Domnului, a propovăduit pe Hristos în diferite ţări. A propovăduit mai întâi Evanghelia în Iudeea, Galileea, Samaria şi Idumeea, apoi în cetăţile Arabiei, în părţile Siriei şi ale Mesopotamiei; iar mai pe urmă, s-a dus în Edesa.

Sfântul Apostol Iuda, Tadeu sau Levi aşa cum mai era numit, aflat în Persia, a scris Epistola sobornicească care îi poartă numele, cuprinsă în Noul Testament. Deşi este scrisă pe scurt, Epistola Sfântului Iuda este de mare înţelegere şi plină de învăţături folositoare.

Sfântul Iuda a fost omorât de necredincioşi, care, după ce l-au chinuit mult, l-au spânzurat pe un lemn în chip de cruce şi l-au străpuns cu suliţa.

via: Realitatea.NET


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi