Dacă vă place varza călită, te invităm să încerci o variantă diferită, cu un ingredient-surpriză.
Rețeta de varză călită cu ghimbir este propusă de Melanie Waxman, expert în nutriție. O recomandă tuturor celor care au nevoie de o stimulare naturală a energiei.
Varza calita cu ghimbir: Timolina www.freepik.com
Varza este una din legumele ideale pentru curele de slăbire. Are un conținut redus de calorii, dar este foarte bogată în nutrienți. 100 de grame de varză proaspătă conțin doar 25 de calorii.
În schimb, oferă cantități bune de vitamina K, vitamina C, vitamina B6 și acid folic.
Vitamina K are implicații importante în metabolismul osos. Varza este, așadar, benefică pentru sănătatea oaselor. Studiile recente au arătat că vitamina K poate reduce daunele neuronale la persoanele cu Alzheimer.
Consumate cu regularitate, alimentele bogate în vitamina C ne oferă mai multă protecție împotriva patogenilor și a infecțiilor. De asemenea, vitamina C combate radicalii liberi asociați cu inflamații și boli cronice.
Varza conține și câteva minerale importante, precum mangan, potasiu, fier și calciu.
Însă cei mai importanți compuși din varză sunt antioxidanții: tiocianați, indol-3-carbinol, luteină, zeaxantină, sulforafan și izotiocianți.
Aceștia protejează organismul de daunele radicalilor liberi. Au în mod special capacitatea de a combate diverse tipuri de cancere (ex. cancerul de colon, de sân și de prostată). Totodată, contribuie la scăderea colesterolului rău (LDL) din sânge.
Citește și: Varza „doctorul casei”. Leacuri cu varză pe care trebuie să le știi
Consumul de varză este asociat cu beneficii la nivelul tractului digestiv. Reduce inflamațiile digestive, arsurile stomacale, regurgitarea, dizenteria și ascita.
Calmează durerile provocate de ulcerele gastrice și de gastrită.
Este folosită și în afecțiunile pectorale sau pulmonare.
Dacă vreți să țineți o cură de slăbire cu varză, este indicat să nu depășiți 1 săptămână.
Puteți consuma varza sub formă de supă sau ciorbă (cu roșii, ardei gras, morcovi, pătrunjel, țelină, usturoi, ceapă). Sau puteți încerca rețeta de varză călită cu ghimbir de mai jos.
Citește și: Ciorbă de varză murată rețetă ucrainiană cu numeroase beneficii!
Ingrediente (pentru 3-4 porții)
Cum se prepară varza călită cu ghimbir
Tăiați varza fideluță. Puneți uleiul la încins într-o cratiță. Adăugați ceapa verde tocată mărunt și ghimbirul ras. După câteva minute, adăugați varza și sarea. Căliți legumele 3-4 minute, amestecând des.
Adăugați apoi sosul de soia (dacă folosiți) și chimenul. Mai lăsați 2 minute la călit, apoi stingeți focul.
Varza călită cu ghimbir este deosebit de savuroasă. Mirodeniile folosite îi dau un gust aparte. O puteți servi ca atare. Sau o puteți folosi ca garnitură la orez, piure etc.
Citește și: Orez cu varză la cuptor rețetă din Sfântul Munte
Surse articol:
sursa: lataifas.ro