Vinetele în sos de ardei și usturoi este un aperitiv picant inspirat din bucătăria ucraineană. Rețeta a apărut prima dată în sudul Ucrainei, în orașul Kherson.
Este o mâncare savuroasă, bine condimentată. Se prepară extrem de rapid, din ingrediente puține și ușor accesibile.
Vinete in sos de ardei si usturoi: Timolina www.freepik.com
Vinetele sunt suculente, au un gust dulce-picant. Pot fi servite ca aperitiv. Dacă nu aveți vinete, puteți folosi în schimb dovlecei, la fel tăiați rondele. Rezultatul este similar.
În termeni de beneficii, vinetele ne oferă cantități moderate de fibre, vitamine din grupul B (B1, B3, B6), acid folic, vitamina C, vitamina K și minerale, precum cupru, potasiu și mangan.
Pe lângă acești nutrienți, vinetele ne oferă și fitonutrienți valoroși, cu activitate antioxidantă. Compușii fenolici acidul cafeic și acidul clorogenic și flavonoidele (nasunina) sunt cei mai abundenți.
Consumul acestor legume a fost asociat cu protejarea membranelor celulelor creierului de daunele radicalilor liberi.
Nasunina este în special corelată cu aceste beneficii. Ea îmbunătățește inclusiv comunicarea dintre membranele celulare și moleculele mesagere.
Acidul clorogenic regăsit în vinete a demonstrat proprietăți antivirale, anticancerigene și antimicrobiene.
Studiile pe animale de laborator au arătat că sucul de vinete a scăzut notabil nivelurile de colesterol din sânge, din pereții arteriali și din aortă, precum și trigliceridele.
Aceste rezultate sugerează că vinetele pot reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare.
Citește și Musaca dietetică, din legume (vinete, dovlecei, roșii)
Sucul de vinete a produs de asemenea o relaxare a vaselor de sânge și a îmbunătățit circulația sangvină. Aceste beneficii au fost atribuite nasuninei și altor fitonutrienți triterpeni din vinete.
Animalele din studiul citat aici (iepuri) au primit câte 10 ml de suc de vinete, de 2 ori pe zi, timp de 2 săptămâni.
Sunt și alte cercetări care indică un efect cardioprotector al vinetelor. De pildă, un studiu pe animale a arătat că aceste legume îmbunătățesc funcția inimii și reduc severitatea unui atac de cord.
Animalele au fost hrănite cu vinete coapte pe grătar sau crude, timp de 30 de zile. În ambele forme, vinetele au avut beneficii.
Datorită conținutului de fibre, vinetele dau sațietate, ajută la controlul zahărului din sânge și pot fi utile în curele de slăbire.
Un test în eprubetă a arătat că extractele cu polifenoli din vinete a redus nivelurile unor enzime implicate în absorbția zahărului, contribuind astfel la scăderea zahărului din sânge.
Citește și Vinete la cuptor cu usturoi și lămâie rețetă săracă în calorii și carbohidrați
Ingrediente
• 2 vinete • 1 ardei gras • 1 ardei iute • 2-3 căței de usturoi • 2 linguri de oțet de mere • sare și ulei
Preparare
Curățați vinetele de coajă, spălați-le și tăiați-le felii subțiri.
Spălați ardeiul gras și dați-l pe răzătoarea cu găuri mari.
Decojiți cățeii de usturoi și zdrobiți-i.
Amestecați ardeiul gras cu usturoiul, oțetul și sarea într-o tigaie. Adăugați puțin ulei. Amestecați ușor și puneți vasul pe foc. Se pot adăuga și roșii, dacă se dorește un sos mai bogat.
Puneți feliile de vinete peste sosul din tigaie și prăjiți-le pe ambele părți, până devin aurii.
Se servesc calde, sau reci.
Dacă vreți să păstrați acest aperitiv mai mult timp, puneți vinetele cu tot cu sos într-un borcan. presați-le cu dosul unei linguri pentru a elimina aerul.
Turnați ulei în borcan, cât să acopere legumele. Închideți ermetic și păstrați la frigider.
Citește și Roșii umplute cu vinete o delicatesă de sezon
Surse articol:
1. The World’s Healthiest Foods, Eggplant: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=222. Ukrainian Recipes, Fried Eggplants in a Pepper-Garlic Sauce: https://ukrainian-recipes.com/fried-eggplants-in-a-pepper-garlic-sauce.html3. Rachael Link, 7 Surprising Health Benefits of Eggplants, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/eggplant-benefits
sursa: lataifas.ro