Marcarea Zilei mondiale a competenţelor tinerilor în data de 15 iulie a fost decisă de Adunarea Generală a ONU în noiembrie 2014 şi reprezintă o oportunitate pentru tineri, instituţiile de educaţie şi formare profesională în domeniul tehnic (TVET) şi părţile interesate din sectorul public şi privat să recunoască şi să sărbătorească importanţa înzestrării tinerilor cu abilităţi pentru ocuparea forţei de muncă, muncă decentă şi antreprenoriat.
Potrivit ONU (https://www.un.org), în acest an Ziua mondială a competenţelor tinerilor va avea loc într-un context provocator. Măsurile impuse din cauza pandemiei de COVID-19 au dus la închiderea la nivel mondial a instituţiilor de educaţie şi formare profesională în domeniul tehnic (TVET), ameninţând continuitatea dezvoltării competenţelor.
Se estimează că în prezent, în lume, aproape 70% dintre elevi sunt afectaţi de închiderea şcolilor. Respondenţii la un sondaj al instituţiilor TVET, realizat împreună cu UNESCO, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) şi Banca Mondială, au spus că instruirea la distanţă a devenit cel mai obişnuit mod de a da competenţe, cu dificultăţi considerabile însă în ceea ce priveşte, printre altele, adaptarea curriculumului, pregătirea, conectivitatea sau procesele de evaluare şi certificare a stagiarului.
Înainte de actuala criză, tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani aveau un risc mai mare decât adulţii să fie şomeri şi se confruntau adesea cu o perioadă de tranziţie prelungită de la şcoală la muncă. În societăţile post-COVID-19, deoarece tinerii sunt chemaţi să contribuie la efortul de recuperare, vor trebui să fie dotaţi cu abilităţile necesare pentru a gestiona cu succes provocările viitoare, arată ONU.
Creşterea şomajului în rândul tinerilor este una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă economiile şi societăţile din lumea de azi, pentru ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare. Cele mai recente tendinţe globale de ocupare a forţei de muncă pentru tineret arată că, începând cu 2017, a existat o tendinţă ascendentă a numărului de tineri care nu ocupă locuri de muncă, educaţie sau formare (NEET).
În 2016, existau 259 de milioane de tineri clasificaţi NEET – un număr care a ajuns la aproximativ 267 de milioane în 2019 şi este prevăzut să urce în continuare la aproximativ 273 de milioane în 2021. În ceea ce priveşte procentul, tendinţa a fost, de asemenea, uşor în creştere de la 21,7% în 2015 până la 22,4% în 2020, ceea ce înseamnă că obiectivul internaţional de reducere a ratei NEET până în 2020 va fi ratat, potrivit ONU.
Importanţa dezvoltării tinerilor calificaţi se află la baza mesajului din 2020 pentru Ziua mondială a competenţelor tinerilor. Cu acest prilej vor avea loc mai multe evenimente virtuale axate pe tema „Abilităţi pentru un tineret rezistent”. În 15 iulie, misiunile permanente din Portugalia şi Sri Lanka, împreună cu UNESCO, Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO) şi Biroul emisarului secretarului general al ONU pentru tineret organizează un panou de discuţii online.
În 2019, aniversarea Zilei mondiale a competenţelor tinerilor s-a concentrat pe mecanismele necesare pentru punerea în practică a învăţării pe tot parcursul vieţii.
De asemenea, la sediul ONU din New York au fost organizate: expoziţia „Inspiraţie pentru tineri şi îmbunătăţirea percepţiei asupra competenţelor”, în perioada 9-18 iulie 2019, şi panelul de discuţii cu tema „Învăţând să înveţi pentru viaţă şi muncă”, la 15 iulie 2019. AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu-Ioan Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: (c) WorldSkills Romania/facebook
sursa: AGERPRES