Critic National
, 2019 a adus un numar record de miliardari, Critic National, Critic National

2019 a adus un numar record de miliardari

Numarul miliardarilor lumii a crescut cu 8,5% in 2019, la 2.825, de la 2.604 in 2018, potrivit companiei de cercetare de piata Wealth-X, acesta fiind cel mai mare numar din 2010, cand compania a inceput sa intocmeasca statistica, relateaza CNBC.

Averea combinata a miliardarilor lumii a fost de 9.400 de miliarde de dolari anul trecut, fata de 8.600 de miliarde de dolari in 2018.

De ce au avut miliardarii un an atat de bun? „O inundatie de lichiditati din partea bancilor centrale” a ridicat pietele bursiere din intreaga lume in 2019, sporind si averea miliardarilor, spune raportul publicat marti. „Aceasta reflecta aproape un deceniu de expansiune economica globala in urma crizei financiare [2008-9], perioada care a consemnat castiguri mari pe pietele financiare si recuperari economice stimulate de politicile fiscala si monetara”, spune Maya Imberg, senior director la Wealth-X.

Cei mai multi miliardari sunt in Europa – 847 in total, urmata indeaproape de America de Nord, care avea 834. Dar averea miliardarilor din America de Nord, de 3.500 de miliarde de dolari a depasit-o cu mult pe cea a europenilor, de 2.500 de miliarde de dolari.

O astfel de bogatie imensa distribuita intre mai putin de trei mii de persoane este in contrast puternic cu celalalt capat al spectrului si evidentiaza decalajul global al averilor.

Conform datelor culese de Bloomberg Businessweek in septembrie, 1,5 miliarde de adulti din intreaga lume au o avere de cate 1.000 $ sau mai putin.

Analizand cifrele Bancii Mondiale din 2015 (cele mai recente estimari), 10% din populatia globala, sau 734 de milioane de oameni, traiesc sub pragul saraciei internationale, cu mai putin de 1,90 dolari pe zi.

In ultimele decenii, populatia care traia sub pragul saraciei internationale a scazut; in 1990, era 36% din populatia globala, sau 1,9 miliarde de oameni. Din pacate, tendinta pare sa nu mai continue.

„In urma crizei COVID-19, precum si a scaderii pretului petrolului, aceasta tendinta se va inversa in 2020”, potrivit Bancii Mondiale. „Criza COVID-19 va avea un impact disproportionat asupra saracilor, prin pierderea locurilor de munca, pierderea remitentelor, cresterea preturilor si intreruperi in servicii precum educatia si ingrijirea sanatatii.”

sursa: Orange


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi