Potrivit unui comunicat de presă al Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, controalele au vizat: 78 de restaurante, 2 pizzerii, 22 de unităţi tip fast food, 11 braserii, 21 de unităţi de tip bufet, 1 unitate tip bistro, 25 de baruri, 2 snack baruri, 36 de magazine alimentare, 14 laboratoare de cofetărie/patiserie, 14 rulote, 1 tonetă, 3 gelaterii, 1 depozit alimentar, 1 carmangerie și 3 mijloace de transport.
În urma acestor controale s-au constatat deficiențe cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neanunţarea de către persoanele juridice a începerii activităţii supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, precum și neasigurarea menţinerii timp de 48 de ore a probelor alimentare.
„Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 68 de unități, respectiv 27 de restaurante, 8 unități tip fast food, 5 unități tip bufet, 1 unitate tip bistro, 6 magazine alimentare, 13 baruri, 3 braserii, 3 laboratoare cofetărie/patiserie, 2 mijloace de transport auto au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 440.000 de lei”, se arată în comunicatul citat.
Totodată, în perioada mai sus menționată, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 32,55 kg de preparate și semipreparate culinare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.
„De asemenea, A.N.S.V.S.A., prin intermediul D.S.V.S.A. Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call Center-ului A.N.S.V.S.A.: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie”, se mai arată în comunicatul citat.
via: Realitatea.NET