Critic National
, , Critic National, Critic National

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a transmis că impactul bugetar al dublării alocațiilor este de aproape opt miliarde de lei, respectiv 0,8% din PIB. Întrucât legea a fost adoptată de Parlament după aprobarea bugetului, în acest moment nu există banii necesari majorării, a subliniat ministrul. Guvernul va crește alocațiile, dar procentul va fi stabilit în maximum două săptămâni. PSD a amenințat că, dacă alocațiile nu vor fi dublate, va depune o moțiune de cenzură.

„Această lege a fost votată în Parlament după ce a fost trecut bugetul României. Şi acum, dacă mâine trebuie să implementăm această lege, nu există resurse în buget. Nu ai cum! Trebuie să măreşti deficitul bugetar cu suma cu care vei creşte aceste alocaţii. Ca să măreşti deficitul bugetar, trebuie să aprobi o rectificare bugetară, pentru că altfel nu ai cum – nu poţi să faci o derogare de la Legea Bugetului – şi prin care să schimbi acei indicatori din lege. Sau să tăiem din altă parte, să tăiem de la investiţii, ceea ce nu vom face”, a afirmat Florin Cîţu, la un post TV.

Ministrul Finanţelor a precizat că va prezenta, în maximum două săptămâni, un proiect de lege privind majorarea alocațiilor.

„Premierul a spus deja că va exista o creştere a alocaţiilor. În următoarele două săptămâni vom veni cu acest proiect de lege. Nu ştiu cu cât vor creşte alocaţiile. Va fi o decizie politică, eu voi prezenta situaţia, dar voi spune ca şi până acum: în acest moment nu există resurse în buget. Bugetul a fost construit pe un deficit de 6,7% la rectificarea bugetară, care nu a luat în calcul acest lucru”, a adăugat Cîţu.

Ministrul a mai spus că dublarea alocaţiilor presupune un efort financiar de patru miliarde de lei pentru șase luni.

„Dublarea alocaţiilor înseamnă aproape patru miliarde de lei pentru o jumătate de an. Nu putem să luăm această sumă din impozitarea pensiilor speciale, pentru că toată suma pentru pensii speciale este de aproape 1 miliard de lei, dacă scoatem militarii, deci n-ai cum să scoţi patru miliarde dintr-un miliard de lei. Dublarea alocaţiilor reprezintă aproape opt miliarde de lei, înseamnă 0,8% din PIB doar pentru dublare. Aşa cum am construit bugetul, am alocat până acum resurse importante către investiţii, mai multe decât în ultimii zece ani. Dacă vrem să avem bani în continuare să plătim şi pensii şi alocaţii şi salarii, trebuie să alocăm bani pentru investiţii. Dacă nu, dacă decizia este să nu mergem către investiţii, ci să alocăm bani în altă parte, nu vom mai avea bani în anii viitori. Această strategie a fost folosită în trecut şi a dat greş”, a menţionat Florin Cîţu.

Acesta a reiterat că legea este neconstituțională pentru că încalcă articolul 138 din Constituţie, aliniatul 5, potrivit căruia orice cheltuială bugetară trebuie să aibă stabilită o sursă de finanţare.

 

 

via: Realitatea.NET


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi