Inflatia in Romania ar urma sa atinga 2,5% in acest an si 2,8% anul viitor.
Conform previziunilor, economia UE se va confrunta anul acesta cu o recesiune profunda ca urmare a pandemiei produse de coronavirus, in pofida raspunsului politic rapid si cuprinzator la nivel UE si la nivel national. Din cauza faptului ca eliminarea restrictiilor de deplasare a persoanelor are loc mai lent decat s-a estimat in previziunile noastre din primavara, impactul asupra activitatii economice in 2020 va fi mai semnificativ decat s-a anticipat.
Se preconizeaza ca economia UE se va contracta cu 8,3 % in 2020 si va creste cu 5,8 % in 2021. Se preconizeaza, prin urmare, ca in 2020 contractia va fi semnificativ mai mare de 7,7 %, cifra estimata pentru zona euro, si de 7,4 %, cifra estimata pentru UE in ansamblul sau in previziunile din primavara. La randul sau, cresterea va fi in 2021 ceva mai putin solida decat s-a previzionat in primavara.
Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat: „Impactul economic al restrictiilor de deplasare a persoanelor este mai grav decat ne-am asteptat la inceput. Situatia este inca dificila si ne confruntam cu numeroase riscuri, printre care se numara un nou val masiv de infectii. In orice caz, aceste previziuni arata clar de ce avem nevoie de un acord cu privire la pachetul nostru ambitios de masuri de redresare, NextGenerationEU, pentru a ajuta economia. In ceea ce priveste anul in curs si anul viitor, ne putem astepta la o relansare economica, dar trebuie sa fim atenti la ritmul diferit al redresarii. Trebuie sa ne protejam in continuare lucratorii si companiile si sa ne coordonam strans politicile la nivelul UE, pentru a ne asigura ca vom iesi din aceasta criza mai puternici si uniti.”
Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „Coronavirusul a secerat viata a mai mult de jumatate de milion de oameni pe mapamond, o cifra care creste pe zi ce trece – in unele parti ale lumii intr-un ritm alarmant. Previziunile in discutie indica efectele economice devastatoare ale acestei pandemii. Raspunsul politic pe teritoriul intregii Europe a contribuit la atenuarea socului pentru cetatenii nostri, insa aceasta situatie continua sa creeze tot mai multe divergente, inegalitati si o insecuritate crescanda. Iata de ce este atat de important sa ajungem la un acord rapid cu privire la planul de redresare propus de Comisie – pentru a le insufla economiilor noastre mai multa incredere si a le asigura o finantare suplimentara in acest moment critic.”
Este de asteptat ca redresarea sa inceapa sa produca efecte in a doua jumatate a anului 2020.
Impactul pandemiei asupra activitatii economice era deja considerabil in primul trimestru al anului 2020, cu toate ca majoritatea statelor membre au inceput sa introduca restrictii de deplasare a persoanelor abia la jumatatea lunii martie. Intrucat a intervenit o perioada mult mai lunga de perturbari si au fost aplicate restrictii de deplasare a persoanelor in al doilea trimestru al anului 2020, se estimeaza ca productia economica s-a contractat mult mai mult decat in primul trimestru.
Cu toate acestea, datele preliminare pentru mai si iunie sugereaza ca este posibil ca perioada cea mai grea sa fi trecut. Conform estimarilor, redresarea va incepe sa produca efecte in a doua jumatate a anului, desi aceasta va ramane incompleta si inegala de la un stat membru la altul.
Socul produs de pandemie asupra economiei UE este simetric in conditiile in care pandemia a afectat toate statele membre. Cu toate acestea, se preconizeaza ca atat scaderea productiei in 2020, cat si intensitatea relansarii economice in 2021 vor varia foarte mult. Conform estimarilor, diferentele in ceea ce priveste amploarea impactului pandemiei si forta redresarii de la un stat membru la altul vor fi si mai pronuntate decat s-a estimat in previziunile din primavara.
Perspectiva globala asupra inflatiei s-a schimbat foarte putin de la previziunile din primavara, desi s-au inregistrat schimbari semnificative ale factorilor care stau la baza preturilor.
Cu toate ca preturile petrolului si ale alimentelor au crescut mai mult decat s-a preconizat, este de asteptat ca efectul acestei cresteri sa fie contrabalansat de perspectivele economice mai nefavorabile si de efectul reducerilor TVA si al altor masuri luate in unele state membre.
In zona euro, inflatia, masurata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), este in prezent estimata la 0,3 % in 2020 si la 1,1 % in 2021. In UE, inflatia se va situa, conform previziunilor, la 0,6 % in 2020 si la 1,3 % in 2021.
Riscurile care planeaza asupra acestor previziuni sunt deosebit de mari si se concentreaza in principal pe o evolutie negativa.
Amploarea si durata pandemiei, precum si ale restrictiilor de deplasare a persoanelor care ar putea fi necesare in viitor raman in mare parte necunoscute. Conform scenariului care sta la baza previziunilor, relaxarea restrictiilor de deplasare a persoanelor va continua si nu va exista un „al doilea val” de infectii. Exista riscuri considerabile ca piata fortei de munca sa fie mai afectata pe termen lung decat s-a estimat si ca dificultatile legate de lichiditati sa se transforme in probleme de solvabilitate pentru multe intreprinderi. Stabilitatea pietelor financiare este expusa riscurilor si exista pericolul ca statele membre sa nu poata coordona suficient raspunsurile strategice nationale. Imposibilitatea ajungerii la un acord cu privire la relatiile comerciale viitoare dintre Regatul Unit si UE ar putea duce, de asemenea, la o crestere mai redusa, in special pentru Regatul Unit. La un nivel mai general, politicile protectioniste si o indepartare excesiva de lanturile globale de productie ar putea avea la randul lor efecte negative asupra comertului si a economiei mondiale.
Exista si riscuri in sensul cresterii, precum disponibilitatea rapida a unui vaccin impotriva coronavirusului.
Propunerea Comisiei de plan de redresare, concentrata pe un nou instrument, NextGenerationEU, nu este luata in calcul in aceste previziuni, deoarece inca nu s-a ajuns la un acord in privinta sa. Un acord asupra propunerii Comisiei este asadar considerat, de asemenea, un risc in sensul cresterii.
Intr-un sens mai general, nu poate fi exclusa o relansare economica mai rapida decat se estima, in special daca situatia epidemiologica permite o eliminare mai rapida decat se preconizase a restrictiilor ramase.
Aceste previziuni se bazeaza pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evolutia cursurilor de schimb, a ratelor dobanzilor si a preturilor produselor de baza, intemeiate pe informatiile disponibile pana la data de 26 iunie. Pentru toate celelalte date integrate in previziuni, inclusiv ipotezele referitoare la politicile publice, aceste previziuni iau in considerare informatiile disponibile pana la data de 30 iunie, inclusiv. Cu exceptia cazului in care politicile sunt anuntate in mod credibil si sunt detaliate in mod corespunzator, proiectiile pornesc de la ipoteza ca nu se modifica nimic la nivel de politici.
Comisia Europeana publica in fiecare an doua seturi de previziuni detaliate (in primavara si in toamna) si doua seturi de previziuni intermediare (in iarna si in vara).
sursa: Orange