Comunicat de presă – Asociaţia Iniţiativa Prelungirea Ghencea

Asociaţia Iniţiativa Prelungirea Ghencea răspunde acuzaţiilor lansate de Primăria Capitalei: Sub pretextul politizării subiectului, Primăria evita informarea corectă a cetăţenilor!

În urma recentelor articole publicate în presă privind stadiul lucrărilor la proiectul de Supralărgire a Prelungirii Ghencea, Asociaţia Iniţiativa Prelungirea Ghencea a fost acuzată de partizanat politic şi de difuzarea în spaţiul public de informaţii tendenţioase:

https://web.facebook.com/permalink.php?story_fbid=316263139740025&id=101304824569192 – („Oxigen pentru Bucureşti” este o pagină de socializare aparţinând Primăriei Capitalei)

În acest context, ţinem să precizăm că Asociaţia Iniţiativa Prelungirea Ghencea, înregistrată în 2016, a militat încă din 2013, ca grup informal de iniţiativă civică, pentru:

– un mediu urban de calitate, cu infrastructură de transport şi de utilităţi, cu parc, şcoală şi grădiniţă;

– respectarea legii în domeniul construcţiilor;

– transparenţă decizională şi participare publică la deciziile autorităţilor;

– comunitate, solidaritate, bună vecinătate.

Astfel că, aşa cum spune şi unul din obiectivele noastre, vom cere întotdeauna mai multă transparenţă a deciziilor privind investiţiile publice şi difuzarea de informaţii corecte şi clare. În acest sens asociaţia noastră a depus eforturi, în egală măsură, pentru a mobiliza atât Primăria Capitalei, cât şi celelalte primării cu atribuţii în zona Prelungirea Ghencea – Primăria Sectorului 6 dar şi Primăria Bragadiru – indiferent de apartenenţele politice ale acestor primari.

Membrii Asociaţiei Iniţiativa Prelungirea Ghencea pot avea afinităţi politice diferite dar în cadrul asociaţiei suntem uniţi pentru acelaşi scop, fără a ne politiza activitatea. Prezenţa la numeroasele şedinţe publice de consiliu general sau local sector 6, cele 12 proteste organizate şi nenumăratele acţiuni au avut întotdeauna în vedere nevoile comunităţii din zona Prelungirea Ghencea.

Reprezentanţii Asociaţiei noastre apreciază deschiderea la dialog a Primăriei Capitalei şi faptul că s-au făcut ceva progrese în ceea ce priveşte proiectul de Supralărgire a Prelungirii Ghencea dar în acelaşi timp consideră că declaraţiile publicate pe paginile de socializare ale reprezentaţilor Primăriei Municipiului Bucureşti dezinformează prin omisiune.

Concret, în anul 2020, în contextul unei situaţii care aşteaptă rezolvare de 20 de ani, şi al unui număr crescând de locuitori, contribuabili la bugetul local, considerăm că:

– Ritmul de lucru pe şantier este mult prea lent în comparaţie cu termenul iniţial asumat. Conform comunicatului de presă dat chiar de Primăria Bucureşti, lucrările la acest proiect au început în data de 9 sept. 2019, iar durata execuţiei contractului ar trebui să fie de 24 de luni.

Cu toate acestea până la această dată, după aproape un an de zile, avem ‘aproape’ realizaţi aproximativ 700 de metri (doar primul tronson, între str. Braşov şi str. Râul Dnei), pe o jumătate din partea carosabilă, fără linia de tramvai, fără trotuare, fără pista de biciclete, porţiune pe care urmează să se toarne „stratul de uzură” (deci nu e stratul final de asfalt).

Primăria Capitalei susţine că va realiza lărgirea străzii DOAR până la limita capitalei, str. Mărăcineni (4,22 km), urmând ca de acolo proiectul să se unească cu cel al Pasajului Domneşti (chiar dacă există o bucată de aprox. 800 metri – 1 km neincluşi în niciunul din cele 2 proiecte).

Chiar şi aşa, estimând durata de execuţie totală după timpul de realizare a primului segment, proiectul de lărgire s-ar termina în aproximativ 6 ani, nu în 2 conform celor anunţate. De fapt, dacă ne gândim că acest prim tronson e făcut acum doar pe 1 sens de mers, durata totală de realizare ar putea fi chiar… 12 ani?!

– Considerăm că tocmai, în perioada stării de urgenţă se putea lucra într-un ritm mai accelerat având în vedere reducerea semnificativă a traficului, şi considerând că alte şantiere (fie ele la ansambluri rezidenţiale sau alte construcţii) au continuat să îşi desfăşoare activitatea în această perioadă.

– Pentru restul lucrării, între str. Râul Doamnei şi str. Mărăcineni, nu au fost făcute exproprierile necesare şi nici nu s-au comunicat public termene calendaristice clare.

– Nu ştim ce demersuri a mai făcut Primăria Bucureşti pentru a agrea cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere modul de execuţie a tronsonului de cca. 800 m – 1 km din Prelungirea Ghencea, cuprins între str. Mărăcineni şi limita dinspre Bucureşti a Pasajului Domneşti, precum şi a Nodului Intermodal Park & Ride de la Centura Capitalei.

– Am avut promisiuni că exproprierile până la valea Oltului se vor face începând cu luna mai 2020, dar la rectificarea bugetară banii au fost tăiaţi şi redirecţionaţi către alte cheltuieli. Mai mult decât atât, după momentul rectificării, Primăria Capitalei a încetat orice comunicare cu reprezentanţii Asociaţiei Iniţiativa Prelungirea Ghencea.

– Nu este normal să ne raportăm la ceea ce au realizat sau nu administraţiile anterioare ci la necesităţile actuale privind infrastructura din zonă, iar ceea ce s-a realizat până în prezent este prea puţin pentru un oraş civilizat în anul 2020.

În concluzie, precizăm faptul că indiferent de cine va câştiga alegerile locale, demersurile Asociaţiei Iniţiativa Prelungirea Ghencea vor continua, pentru că proiectul lărgirii Prelungirea Ghencea este vital pentru locuitorii zonei. Şi în egală măsură vom continua să acţionăm pentru a avea în zonă toate dotările edilitare publice necesare unui oraş civilizat: şcoală, grădiniţă, parc, policlinică, secţie de poliţie etc. Precum şi dezvoltarea infrastructurii de transport public, cu bicicleta şi pietonal, dezvoltarea reţelelor de utilităţi şi altele.

Astfel, sperăm Primăria Municipiului Bucureşti ne va dovedi că acest proiect nu este doar o miză electorală şi că va debloca continuarea lui prin realizarea în regim de urgenţă a următoarelor exproprieri şi comunicarea unor termene clare de execuţie.

Asociaţia Iniţiativa Prelungirea Ghencea


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.