În calitate de preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, salut adoptarea în Parlament a creşterii pedepselor pentru cei care se fac vinovaţi de infracţiuni sexuale în România.
Săptămânal, dacă nu zilnic vedem cum victimele – copii şi femei – nu găsesc în poliţişti, procurori şi judecători aliaţi, ci susţinători ai abuzatorilor, care de cele mai multe ori primesc pedepse cu suspendare pentru faptele lor incalificabile. Tragediile de la Caracal, de la Mehedinţi, cazurile bărbaţilor care abuzează sexual copii de 6, 10, 13 ani şi sunt lăsaţi liberi – este revoltător şi toate autorităţile implicate trebuie să înţeleagă că această situaţie trebuie să se schimbe.
Este inacceptabil ca într-o ţară democratică, europeană cei care au comis infracţiuni sexuale inclusiv asupra minorilor să scape de pedeapsa cuvenită, fie prin îngreunarea anchetei, fie prin recurs compensatoriu sau pedepse cu suspendare. De aceea, salut votul favorabil dat în plenul Camerei Deputaţilor pentru creşterea pedepselor pentru aceşti agresori – o iniţiativă pe care am semnat-o alături de colegi din Comisia pe care o conduc. Sper ca acest vot să reflecte atitudinea autorităţilor pe viitor faţă de orice tip de agresiune fizică, sexuală, cibernetică asupra minorilor şi femeilor din România.
Săptămânal, trei minore sunt violate sau agresate sexual, iar cinci femei mor ucise de actuali sau foşti parteneri, tocmai pentru că autorităţile române le umilesc sau le ignoră, în ciuda cadrului legal existent.
Reamintesc că o altă serie de infracţiuni foarte grave aproape ignorate de statul român sunt cele din sfera online, în care mare parte dintre cei agresaţi sunt copiii, motiv pentru care am iniţiat modificarea legislativă menită să definească şi sancţioneze corespunzător violenţa cibernetică. Celebrăm Ziua Social Media, însă dincolo de beneficiile informaţionale şi comunicaţionale indiscutabile ale internetului, ar trebui să discutăm şi despre bullying şi hărţuire sexuală online, revenge porn şi alte agresiuni care pot genera grave sechele victimelor şi în faţa cărora acestea, deseori minori, băieţi şi fete sunt fără apărare, nu ştiu cui să se adreseze pentru protecţie, nu ştiu că au dreptul să fie apăraţi de agresori.
Aşteptăm promulgarea acestei legi ce reglementează violenţa cibernetică şi care a primit de ceva timp votul favorabil din partea celor două Camere ale Parlamentului. Ar fi încă un pas necesar ca statul român să asigure tuturor cetăţenilor egalitatea de drepturi şi de şanse garantate constituţional, legal – inclusiv siguranţa persoanei.
Prof. Cristina Iurişniţi,
Deputat USR în Parlamentul României
membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport
preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi
Bistriţa, 1 iulie 2020