Deputatul PNL Ioan Balan spune că planul liberal de relansare economică a trecut de la faza obiectivelor la cea a faptelor şi apreciază că cele mai multe dintre măsurile de sprijin ale Guvernului au în vedere protejarea fiecărui loc de muncă din economia privată şi susţinerea firmelor româneşti afectate de criză:
„În mai puţin de trei săptămâni de la momentul lansării Planului liberal de investiţii şi de relansare economică, aproape jumătate dintre măsurile asumate de Guvernul PNL sunt deja puse în aplicare. Cei care au contestat acest plan economic ar trebui ca acum să plece capul de ruşine. Ceea ce a caracterizat întotdeauna PNL au fost faptele.
Astfel, programul naţional de racordare a gospodăriilor la reţelele de gaze naturale, lansat la Suceava, a primit deja o finanţare iniţială de aproape 1 miliard de lei.
Pentru firmele aflate în dificultate, Guvernul a pregătit într-o primă etapă 1 miliard de euro, bani nerambursabili, după cum urmează: 100 de milioane de euro, pentru micro-granturi, 2.000 Euro pentru micile firme fără salariaţi, pentru PFA-uri, pentru ONG-uri cu activitate economică, culturală, artistică, cabinete medicale individuale; 350 de milioane de euro, pentru granturi cuprinse între 5.000 şi 150.000 euro/IMM în domeniile HoReCa, turism, transport, evenimente, industrii creative, edituri/librării; 550 de milioane de euro pentru granturi cuprinse între 50.000 – 200.000 euro pentru investiţii în reconversia IMM-urilor: industria alimentară, energie, transport, echipamente, turism, confecţii etc.
Pentru protejarea locurilor de muncă, Guvernul PNL va pune în aplicare măsura financiară de susţinere a programului flexibil de muncă, prin plata a 75% din diferenţa dintre salariul brut pentru program normal de muncă şi salariul brut pentru programul redus. La aceasta se adaugă ajutorul Guvernului, de 41,5% din salariul brut dar nu mai mult de 41,5% din salariul mediu brut, pentru angajaţii sezonieri cu contract de muncă pe perioadă determinată pentru o perioadă de 3 luni sau pentru alţi profesionişti – PFA-uri, întreprinderi individuale, profesii liberale. Şi pentru lucrătorii sezonieri Guvernul acordă un sprijin financiar de 35% din remuneraţia unei zile de muncă, pentru o perioadă de 3 luni. Pe lângă aceste noi măsuri, sunt deja in implementare programele adoptate anterior precum IMM-Invest, plata şomajului tehnic, decontarea a 41,5% din salariul brut al angajaţilor întorşi la muncă, sprijin de 2.500 lei pe lună pentru angajaţii noi tineri, pentru persoane in vârstă de peste 50 de ani sau pentru cei veniţi din străinătate, distribuţia de pachete alimentare si de igienă pentru persoanele vulnerabile şi tichetele de masă pentru pensionari. La aceste măsuri se adaugă multe altele, deja în implementare sau în pregătire, menite să susţină economia să-şi revină după această criză deosebit de puternică.
Până la acest moment, Guvernul Orban a reuşit să aibă grijă de fiecare loc de muncă şi de fiecare firmă românească lovită de criza sanitară. Zeci de miliarde de lei totalizează măsurile de sprijin ale Guvernului PNL acordate în primele şase luni din acest an pentru economia românească. Am convingerea că românii au văzut cu ochii lor responsabilitatea de care a dat dovadă PNL în aceste momente grele şi agenda paralelă şi populistă pe care continuă să o vânture liderii PSD. Nici nu vreau să mă gândesc cum am fi depăşit această criză, dacă ţara ar fi fost condusă de PSD. Oricum PSD continuă să facă rău României din Parlament, unde fie schingiuieşte actele normative necesare combaterii epidemiei, fie întârzie nejustificat adoptarea acestora.”
Ioan BALAN
Deputat PNL