1 Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă.
2 Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.
3 Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ-antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).
4 Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide.
5 Inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.
6 Înlăturarea promptă a căpuşelor în cazul în care sunt găsite pe corp; acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostrul căpuşei să nu rămână în piele. După înlăturarea căpuşelor pielea se va dezinfecta cu acool (70%) şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg.
REPELENŢI ŞI APLICARE
DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamidă sau N,N-dietil-m-toluamidă)
DEET este cel mai cunoscut/folosit repelent atât pentru ţânţari şi muşte cât şi pentru căpuşe. Concentraţia de DEET în diverse produse comerciale poate varia de la 5% la 100% fiind prezent sub diferite formulări: spray/ aerosoli, unguente, loţiuni, etc. Studiile efectuate până acum au demonstrat că o concentraţie de 20-30% de DEET oferă în condiţii optime o protecţie de 86% respectiv de 92% faţă de Ixodes sp.
Pentru că DEET se absoarbe prin piele s-au semnalat cazuri de iritaţii, alergii şi reacţii toxice (rare) şi prin urmare aplicarea trebuie limitată în timp şi suprafaţă la strictul necesar.
Măsuri de aplicare a DEET pe corp:
– Se aplică DEET pe pielea expusă sau pe haine;
– Nu se aplică DEET pe sub haine, pe răni, zgârieturi, inflamaţii etc;
– Nu se aplică concentraţii de DEET mai mari de 30% la copii sub 2 ani;
– Nu se combină aplicarea DEET cu aplicarea de alte creme sau ecrane solare;
– După intervenţia în natură pielea tratată cu DEET se va spăla cu apă şi săpun pentru îndepărtarea repelentului.
Permetrin
Permetrinul este un piretroid sintetic cu acţiune primară insecticidă/ acaricidă şi cu acţiune secundară ca repelent atât pentru ţânţari cât şi căpuşe. Concentraţia optimă de permetrin în diverse formulări comerciale este de 0,5% substanţă activă. Permetrinul are o toxicitate redusă pentru mamifere, se metabolizează rapid iar absorbţia lui prin piele este redusă; totuşi studii efectuate arată că poate genera iritaţii ale pielii şi mucoaselor, astfel încât se recomandă aplicarea exclusiv pe haine!
MĂSURI PENTRU CONTROLUL INTEGRAT AL POPULAŢIILOR DE CĂPUŞE
1. Managementul habitatelor favorabile căpuşelor – presupune realizarea unor arii fără căpuşe în zonele rezidenţiale în care s-a constatat o infestare semnificativă cu ixodide şi se realizează prin:
– Reducerea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului sau a spaţiilor înierbate.
– Înlăturarea frunzelor moarte, a crăcilor căzute şi arderea acestora.
– Înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor.
– Astuparea găurilor/crăpăturilor din pereţii caselor
2. Managementul animalelor gazdă – presupune următoarele măsuri cu caracter general:
– Descurajarea prezenţei rozătoarelor (depozitarea corectă a gunoiului menajer, depozitarea corectă a proviziilor – inclusiv grâne, fân, etc., folosirea de capcane, momeli otrăvite, etc)
– Descurajarea prezenţei unor animale de pădure (căprioare, arici, porci mistreţi, urşi etc.) prin preajma casei.
– Aplicarea de tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor de companie (câini, pisici, etc) şi asupra celor domestice (oi, capre, vaci, cai şi păsări de curte)
3. Managementul aplicării de acaricide sau Controlul chimic (cu acaricide) a populaţiilor de căpuşe
– Aplicarea prin pulverizare a unor formulări recomandate de acaricide (vezi „Acaricide si aplicare”) pe zone restrânse şi în microfocare; nu se fac aplicări masive prin pulverizare/stropire din avion sau maşină.
– Alegerea în funcţie de situaţie, de la caz la caz, a acaricidului şi concentraţiilor cele mai potrivite.
– Aplicarea acaricidelor trebuie efectuată de către personal calificat şi atestat în acest sens.
ACARICIDE ŞI APLICARE
1. Carbamaţii tip Cabaryl. Cabarilul este acaricidul folosit în controlul populaţiilor de căpuşe. Acesta este un insecticid/acaricid cu spectru larg şi utilizări atât pentru casă, animale de companie cât şi pentru aplicaţii outdoor.
Cabarilul este inactivat în organismul animalelor (mamiferelor) şi este ulterior excretat de către acestea. Studiile de până acum nu au dovedit generarea de malformaţii congenitale, efecte mutagene şi carcinogene, dar se pare că dereglează funcţionarea glandelor endocrine. Cabarilul este foarte toxic pentru albine şi alte insecte benefice, este moderat toxic pentru peşti şi relativ non-toxic pentru păsări.
2. Piretrinii (Pyrethrin) sunt substanţe izolate iniţial din crizanteme, care prezintă efecte knock-down asupra insectelor şi căpuşelor dar nu sunt letali. Combinarea acestora cu substanţe sinergice (precum piperonil-butoxidul) creşte efectul letal. Aceste substanţe sunt instabile la lumină, umiditate şi aer, şi se aplică în tratamente unice în prezenţa aditivilor pe bază de dioxid de siliciu. Piretrinii sunt toxici pentru peşti şi alte organisme acvatice.
3. Piretroizii reprezintă piretrini sintetici mult mai eficienţi şi mai stabili chimic. Piretroizii sunt cei mai folosiţi în tratamente outdoor pentru căpuşe; aceştia sunt mai puţin volatili şi fotosensibili şi manifestă remanenţă. Sunt mai puţin toxici pentru mamifere şi păsări. Cei mai folosiţi piretroizi în controlul chimic al ixodidelor sunt:
– Cyfluthrin – în formulări de uz casnic pentru pulverizat;
– Permethrin – este un piretroid ce se regăseşte în formulări comerciale tip spray ce pot fi folosite atât de personal neinstruit (utilizare casnică; puţine formulări) cât şi de personal autorizat;
– Deltamethrin – piretroid aplicabil numai de către personalul autorizat;
– Lambda Cyhalothrin – piretroid aplicabil numai de către personalul autorizat.
SURSA: Anexa 4 a Metodologiei de supraveghere a Bolii Lyme, document elaborat de INSP – Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, actualizat pe data de 14 ianuarie 2019 pentru anul 2019.
Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM
Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]