Comunicat de presă – Direcţia de Sănătate Publică Braşov

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Braşov a luat act cu îngrijorare de decizia Curţii Constituţionale a României nr.458 din 25.06.2020 publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 581 din 02.07.2020 prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. 2 teza 2 din Legea nr. 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii cu modificările şi completările ulterioare şi ale art.8 alin.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/ 2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, care determină suspendarea temporară a măsurilor de izolare la domiciliu
şi carantinare.

Menţionăm că în acest moment, prin ordin al Centrului Naţional pentru Coordonare şi Conducere a intervenţiei nr. 139305/03.07.2020 se suspendă temporar măsura izolării la domiciliu/ carantinării instituţionalizate pentru toate persoanele, inclusiv pentru cei pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020.

Contextul epidemiologic nu s-a schimbat, iar transmiterea comunitară este extinsă. Recomandarea medicală de izolare la domiciliu timp de 14 zile, în caz de contact cu caz confirmat sau la întoarcere dintr-o ţară considerată cu risc epidemiologic de transmitere a bolii crescut, se menţine.

Persoanele care aleg să nu respecte această recomandare vor fi informate asupra riscurilor personale şi asupra celor ce pot apărea în comunitate şi vor semna pentru asumarea măsurilor de protecţie pe care trebuie să le întreprindă.

Având în vedere că decizia Curţii Constituţionale extinde ideea de „privare de libertate”; şi asupra internării în spitale, menţionăm că la internarea în spital pacienţii semnează un consimţământ informat asumat şi că internarea nu s-a produs ca un act forţat. În continuare, decizia oricărei persoane de a fi externată sau de a nu fi internată, în baza prevederilor deciziei Curţii Constituţionale, se va face la cererea acesteia, după o informare prealabilă asupra riscurilor la care se expune atât la nivel personal cât şi la nivel de comunitate.

În acest moment medicii din spitalele COVID au consultat opinia pacienţilor internaţi şi doar un număr restrâns a decis să se externeze în baza acestei recomandări, restul asumându-şi decizia de a rămâne sub supraveghere şi tratament şi exprimând încrederea în personalul medical.

În continuare corpul medical braşovean este la datorie. Întreg personalul medical implicat în acţiuni curative şi preventive îşi pune cele mai actuale cunoştinţe şi energia în sprijinul cetăţenilor.

Ne exprimăm încrederea că populaţia va alege calea cea mai bună, care să vină în sprijinul protejării propriei sănătăţi dar şi a celor din jur.

Direcţia de Sănătate Publică Braşov


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.