Proiectul cultural „(Re)Mapping. Arheologia hărţilor” implementat de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Asociatia Pro Noviodunum şi Asociaţia Eurocentrica se derulează în perioada 19 iulie – 15 noiembrie 2020 şi este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.).
Prin acest proiect se abordează noile tendinţe în cercetare, utilizarea metodelor moderne interdisciplinare, care prin eficienţa şi acurateţea lor, oferă în investigarea arheologică instrumente alternative, nedistructive, ce permit achiziţionarea unui număr mare şi preţios de informaţii. Se face apel la sursele cartografice inedite, care printr-o cercetare aprofundată vor deveni principalele documente în studierea şi aprofundare din punct de vedere istoric a unei regiuni şi perioade puţin cunoscute.
În cadrul proiectului cultural, ne-am propus să realizăm o cercetare a siturilor medievale dobrogene dispărute, prin abordări alternative, utilizând metode interdisciplinare, făcându-le cunoscute specialiştilor din domeniu, dar şi publicului larg.
Diseminarea rezultatelor se va face sub diferite forme: prin organizarea unei expoziţii itinerante foto-documentară, organizarea unui workshop cu tema „Arheologia Otomană în Dobrogea” în cadrul căruia se vor prezenta diferite studii cu privire la cetăţile, cimitirele sau siturile otomane din zone controlate în trecut de Imperiul otoman.
Activitatea intitulată „Acces la arheologie” are ca scop principal prezentarea siturilor medievale dispărute din Dobrogea, autorităţilor locale, elevilor şi tinerilor, pentru ca aceştia să înţeleagă importanţa studierii istoriei şi a cercetării ştiinţifice realizate de specialiştii din domeniul cartografiei istorice. Prin această activitate, elevii vor descoperi că a existat încă din epoca medievală o societate multiculturală şi multietnică în Dobrogea.
O componentă importantă a proiectului este realizarea unei baze de date care va conţine atribute de identificare a siturilor arheologice nou descoperite.
Vor fi realizate activităţi de informare şi publicitate cu scopul de a promova activităţile şi rezultatele proiectului , dar şi pentru vizibilitatea finanţatorului. Digitizarea de obiecte de patrimoniu aparţinând epocii otomane în Dobrogea şi alcătuirea unei baze de date cu în vederea integrării lor în platforma Europeană, dar şi realizarea în viitor a unui muzeu virtual online 3D, care să integreze o perioadă istorică puţin cunoscută.
Manager proiect,
Aurel-Daniel STĂNICĂ