Comunicat de presă – Societatea Naţională de Medicina Familiei

Avem o lege a carantinei. Ce facem cu ea?

LEGEA CARANTINEI transformă pacienţii şi medicii de familie în victime ale lipsei de coerenţă legislativă

După mai mult de patru luni de pandemie COVID-19 în România, după două luni de stare de urgenţă şi două luni de stare de alertă, ne aflăm într-o situaţie alarmantă, inacceptabilă în ceea ce priveşte controlul răspândirii infecţiei cu SARS-CoV 2.

Pentru a fi funcţională, nou-apăruta lege a carantinei necesită de urgenţă acte normative subsecvente, aplicabile pandemiei de COVID 19, care să clarifice situaţiile susceptibile de a genera confuzie şi a îngreuna activitatea personalului medical dar şi situaţia populaţiei expusă pericolului de îmbolnăvire.

În toate aceste luni de urgenţă de sănătate publică, unele acte normative referitoare la controlul infecţiei cu SARS-Cov 2 au avut prevederi care s-au contrazis unele cu altele şi care nu au putut fi implementate.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a semnalat în repetate rânduri factorilor decizionali neconcordanţele legislative şi riscurile pe care acestea le generează. Am solicitat clarificări, am oferit soluţii. Am cerut să fim consultaţi cu privire la actele normative înainte de publicarea acestora în Monitorul Oficial. În lipsa consultării directe, au apărut uneori noi prevederi legislative care nu au soluţionat problemele semnalate.

Exemple de situaţii prevăzute de noua lege a carantinei care trebuie urgent clarificate:
– parcursul pacienţilor identificaţi pozitivi la testare COVID şi care nu ajung să fie izolaţi conform legii;

– pacienţii COVID pozitiv simptomatici care refuză internarea despre care nu se ştie:
* cine este medicul curant?
* cine stabileşte şi urmăreşte schema terapeutică?
* cine monitorizează pacientul?
* cum se eliberează concediu medical la aceşti pacienţi deoarece este vorba de boală infecto-contagioasă de grup A pentru care medicul de familie nu poate elibera concediu medical pe cod 05 în lipsa unor documente doveditoare.

– pacienţii COVID pozitiv asimptomatici care refuză internarea;

– situaţia colocatarilor gospodăriei contactului direct – conform actualei legi contactul direct se izolează, dar nu există precizări referitoare la ceilalţi membri ai familiei/gospodăriei unde acesta se izolează, dacă sunt obligaţi sau se pot carantina benevol şi dacă primesc concediu medical şi în baza cărui document;

– situaţia concediilor medicale pentru persoanele izolate/carantinate la domiciliu:
* conform noii legi a carantinei, pentru perioada 02.07.2020-20.07.2020 este nevoie de certificat emis de DSP pentru eliberarea concediului de carantină, însă unele DSP-uri refuză să elibereze astfel de documente;
* care este modalitatea de eliberare a concediilor medicale pentru pacienţii izolaţi în perioada când izolarea se realiza pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, dar care conform noii legi au nevoie tot de certificat de la DSP?

– accesul medicilor de familie la rezultatele pacienţilor testaţi, pentru a putea să comunice şi să emită recomandări în comunitate.

Toate aceste neclarităţi, împreună cu lipsa de colaborare a DSP-urilor (instituţii care reprezintă MS în teritoriu) cu medicii de familie, vor avea ca rezultat pierderea controlului răspândirii bolii şi imposibilitatea respectării drepturilor pacienţilor la concedii medicale pentru perioadele de carantină/izolare.

Concomitent cu aceste măsuri trebuie asigurată respectarea de către populaţie a măsurilor de prevenire a răspândirii bolii.

Insistăm asupra importanţei consultării medicilor practicieni înainte de legiferarea unor acte normative pe care aceştia ar trebui să le aplice în practica de zi cu zi.

S-a dat uitării faptul că, în urmă cu ani, atunci când rata vaccinării era mult sub limitele admise, situaţia a fost mult ameliorată prin implementarea recomandărilor făcute de reprezentanţi ai SNMF, care cunoşteau problemele reale legate de vaccinare.

Societatea Naţională de Medicina Familiei atrage atenţia că este esenţial să existe proceduri clare de abordare a tuturor situaţiilor, să existe deschidere pentru adaptarea prevederilor atunci când o situaţie particulară impune acest lucru. În plus, este obligatoriu să se asigure căi de comunicare funcţionale între structurile implicate.

Solicităm revizuirea actualei legislaţii în regim de urgenţă, ţinând cont de recomandările medicilor practicieni! Drepturile şi siguranţa pacienţilor sunt mai presus de raţiuni politice!

Biroul Executiv al SNMF


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top