Comunicat de presă – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu

Uniţi în lupa împotriva Covid-19: SCJU Sibiu a trimis un medic anestezist la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă din Ploieşti

Faptul că pericolul reprezentat de COVID-19 nu a trecut este o certitudine iar înmulţirea cazurilor de pacienţi infectaţi ţine în alertă personalul medical din întreaga ţară. Din păcate, există şi zone unde cazurile grave sunt din ce în ce mai multe, iar personalul medical este solicitat pe măsură. O astfel de situaţie s-a înregistrat în ultima perioadă în judeţul Prahova, după cum au indicat raportările oficiale. În acest context, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu vine în ajutorul cadrelor medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti în lupta pe care acestea o duc împotriva coronavirusului. Astfel, Dr. Vintilă Bogdan, medic rezident anul IV în specialitatea Anestezie şi Terapie Intensivă în cadrul SCJU Sibiu, a fost trimis în sprijinul colegilor din Ploieşti, pentru a-i ajuta în operaţionalizarea unei unităţi mobile de Terapie Intensivă, necesară pentru gestionarea cazurilor severe de SARS-Cov-2. Această unitate a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti în contextul creşterii cazurilor grave de coronavirus din ultima perioadă şi are o capacitate de 12 posturi, prevăzute cu ventilatoare moderne pentru pacienţi. Dr. Vintilă Bogdan va lucra alături de alţi doi colegi din Timişoara, trimişi, la rândul lor, în sprijinul colegilor din Ploieşti.

Emoţie şi încredere în faţa provocării

„În seara de 01.07.2020 am primit un telefon de la domnul Conf.univ.dr. Mihai Sava, care mi-a transmis că, în urma situaţiei epidemiologice din Ploieşti, este nevoie de medici care să operaţionalizeze o unitate de Terapie Intensivă Mobilă, dedicată pentru pacienţii CoVid, parcată în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti. În acele clipe, primul meu gând a fost ?”. Răspunsul la această întrebare a venit tot în gând : „, povesteşte Dr. Bogdan Vintilă.

Încărcat cu emoţie. dar şi cu energie şi determinare, tânărul medic sibian a ajuns la Ploieşti în cursul zilei de joi, 2 iulie, iar vineri 3 iulie s-a desfăşurat prima sa zi plină de activitate.

„La câteva ore după discuţie cu dl. conferenţiar Sava am avut un ordin de comandant privind detaşarea iar a doua zi m-am aflat în faţa acestei unităţi, aşteptând să fiu de ajutor. În cel mai scurt timp, împreună cu doi colegi ATI din Timişoara, cu medicii locali şi autorităţile locale şi centrale, o să reuşim să operaţionalizăm această unitate, pentru a oferi suport Spitalului Judeţean Ploieşti. Această unitate modernă oferă 12 paturi de terapie intensivă, dotate cu ventilatoare, monitoare avansate pentru funcţii vitale, injectomate, etc. şi ne va ajuta în efortul nostru de a salva vieţi”, explică Dr. Bogdan Vintilă.

Deşi este angrenat de peste trei luni în lupta anti-Covid în cadrul secţiei ATI a Spitalului Judeţean Sibiu, unde a experiment pe viu cazuri complexe, a trăit drame dar şi bucuria succesului în faţa bolii prin pacienţii vindecaţi, Dr. Vintilă recunoaşte că simte o mare provocare, poate cea mai importantă din cariera sa de până acum, prin faptul că poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

„Am emoţii foarte mari, doresc să mă ridic la nivelul aşteptărilor, este foarte multă muncă de organizare, mă face să îmi fie foarte dor de secţia mamă şi de colegii de acasă, chiar dacă nu sunt plecat prea departe şi nu de mult timp. Cu toate acestea, îmi doresc să aduc o contribuţie importantă acestui proiect şi să mă întorc acasă sănătos şi mulţumit că am reuşit să fac o mică diferenţă”, a adăugat Dr. Vintilă. care a transmis şi un mesaj de avertizare: „ţin să transmit că această perioadă nu este o glumă, este important să respectăm regulile şi să demonstrăm că suntem o societate matură. Noi, medicii, ne dorim în primul rând să prevenim îmbolnăvirile”.

„Terapie intensivă” cu încurajări de la Sibiu

Aflat în „misiune” departe de casă, de colegi şi prieteni, medicul anestezist sibian primeşte însă o „terapie intensivă” cu încurajări şi susţinere de la Sibiu.
„În îngrijirea pacienţilor COVID pozitiv în stare foarte gravă sau critică, Terapia Intensivă este componenta esenţială care poate salva vieţi şi suntem convinşi că o contribuţie importantă în acest sens va avea şi colegul nostru, Dr. Vintilă Bogdan, prin activitatea pe care o va desfăşura în unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul din Ploieşti. Îi dorim mult succes şi suntem alături de el şi de întreaga echipă de anestezişti de acolo”, a declarat Dr. Mihai Sava, medical şef al Secţiei Clinice ATI a SCJU Sibiu.

„Doar uniţi putem câştiga această luptă cu noul coronavirus şi suntem mândri că, Sibiul poate contribui şi în afara judeţului la gestionarea cazurilor grave, prin operaţionalizarea acestei unităţi mobile de Terapie Intensivă, fapt care denotă profesionalismul dar şi dăruirea medicilor noştri”, a transmis Conf.univ.dr. Liliana Coldea, managerul SCJU Sibiu.

Conf.univ.dr Liliana Coldea
Manager

Decebal Todăriţă
Purtător de cuvânt


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.