Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Teatrul Nottara

„Citadela” deschide stagiunea estivală a Teatrului Nottara

Spectacolul „Citadela” deschide, în 2 iulie, stagiunea de vară a Teatrului Nottara şi se va juca pe terasa Teatrului Ţăndărică, de la ora 21.00.

Aproape de nori şi de cerul albastru, într-o seară de vară a anului 2020, actriţa Isabela Neamţu vă invită la o călătorie în timp, în anii Primului Război Mondial, şi vă spune o poveste despre zbor, libertate şi curaj. Curajul femeilor-pilot din România. Curajul de a trăi, curajul de a visa, curajul de a se avânta spre cer, curajul de a fi femei într-o lume a bărbaţilor.

Gândită ca o instalaţie performativă, „Citadela”, o producţie a Doctor’s Studio, are ca punct de pornire monodrama „Grounded” de George Brant, interpretată de Isabela Neamţu, în regia semnată de Ligia Ciornei.

Pornind de la povestea femeii-pilot de F16 din „Grounded”, instalaţia audio-vizuală „Citadela” spune istoria tulburătoare a femeilor-pilot din România, de la primele femei-pilot din timpul Primului Război Mondial la Escadrila Albă şi ajungând la femeile de azi, cele care pilotează MIG21. Prin intermediul unor imagini de arhivă, vă veţi întâlni, peste timp, cu chipurile unor celebre femei-pilot, care au scris istorie, începând cu Elena Caragiani, prima femeie aviator a României. Viaţa acestor femei extraordinare va fi prezentată, într-un decor creat prin intermediul video mapping-ului, pe un fundal sonor format din sunet ambiental şi muzică compusă special pentru acest proiect.

Dacă în Primul Război Mondial aviaţia militară a fost una dintre inovaţiile de succes care au schimbat practicile de luptă, alături de submarine, arme chimice sau inventarea radioului, instalaţia Citadela vorbeşte despre o nouă tehnologie militară, cea a conflictului purtat prin intermediul dronelor.

Ce ne facem atunci când resursa umană este înlocuită de noile tehnologii? Care au fost schimbările produse în aviaţia militară atunci când avioanele de luptă au fost înlocuite de drone? Care sunt lucrurile cu care trebuie să se confrunte o femeie într-un sistem aproape exclusiv masculin şi care sunt lucrurile la care ea este nevoită să renunţe pentru a putea fi în prima linie? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care le ridică spectacolul „Citadela”.

Următoarele reprezentaţii sunt programate în 9, 16 şi 23 iulie, de la ora 21.00, pe terasa Teatrului Ţăndărică.

Acest program estival nu ar fi fost posibil fără ajutorul partenerilor noştri: Televiziunea Română (prin proiectul Teatru în TVR), Teatrul Ţăndărică, Muzeul Naţional de Artă al României, ARCUB (prin proiectul Bucureştii lui Caragiale, organizat în Parcul Cişmigiu), Teatrul de Vară din Herăstrău, Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian.

Toate evenimentele se vor desfăşura în conformitate cu prevederile impuse pentru respectarea măsurilor de protecţie împotriva COVID-19.

Cristina Lambru Sava, Secretar literar


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi