Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Turneul SoNoRo Conac

Cea de-a VIII-a ediţie SoNoRo Conac – „Pe aripile vântului”

Anul acesta, turneul SoNoRo Conac ajunge la cea de-a VIII-a ediţie şi invită publicul iubitor de muzică clasică la o aventură muzicală în locuri pe cât de poetice, pe atât de legendare, din diverse colţuri ale ţării. Astfel, grădinile palatelor şi conacelor vor găzdui concerte în aer liber, menite să îmbine farmecul unui concert de muzică de cameră cu cel al unei seri de vară.

Turneul va începe pe 11 iulie 2020 cu un concert la Casa Memorială „Alexandru Vlahuţă” de la Dragosloveni, loc în care scriitorul român şi-a petrecut cea mai frumoasă perioadă a vieţii, după cum însuşi mărturisea. Casa adăposteşte o colecţie de tablouri pictate de Nicolae Grigorescu, cu care scriitorul român se înrudea, şi imagini de arhivă cu personalităţi ale culturii româneşti, ce s-au întâlnit în tihna casei dintre colinele vrâncene: Ion Luca Caragiale, Barbu Delavrancea, Şt. O. Iosif, Mateiu I. Caragiale, Gheorghe Brătescu – Voineşti, Nicolae Grigorescu, Nicolae Iorga, Constantin Dobrogeanu – Gherea, Octavian Goga, Gala Galaction.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: [email protected] sau 0741.190.470.

„Traversăm un an greu, însă suntem recunoscători pentru posibilitatea de a putea regăsi câteva dintre bucuriile vieţii dinaintea pandemiei de coronavirus, concertele cu public fiind unele dintre acestea. Chiar dacă există o serie de limitări, noi le privim ca oportunităţi şi invităm publicul la concerte în aer liber, „pe aripile vântului”, în grădinile conacelor unde am plănuit să concertăm în acest an. Dorim să aducem ascultătorii în această vară înspre liniştea conacelor şi clădirilor de patrimoniu din ţara noastră, să se bucure de poezia, calmul şi poveştile fiecărui loc, de multe ori pe nedrept date uitării, locuri unde mari personalităţi ale culturii româneşti au petrecut veri pline de muzică şi poezie în perioada interbelică, un timp pe care dorim să-l rememorăm şi să-l recreem prin muzica noastră. În acest an, flautul, clarinetul sau harpa vor avea ocazia să permită sunetului vântului să fie şi mai subtil perceput printr-un repertoriu diafan, transparent, plin de culoare şi somptuozitate. Astfel, muzica lui Claude Debussy sau Stan Golestan, interpretată în grădinile caselor scriitorilor Alexandru Vlahuţă şi Mihail Sadoveanu, sau în curtea conacului compozitorului Dinu Lipatti, va încânta publicul şi îl va transporta în acele timpuri, când cultura şi arhitectura românească s-au bucurat de o perioadă deosebit de înfloritoare, perioadă de ale cărei roade ne bucurăm în continuare şi pe care trebuie să le celebrăm cu fiecare ocazie”, declară muzicianul Răzvan Popovici, iniţiatorul turneului SoNoRo Conac.

SoNoRo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Societe Generale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc şi de a aduce în atenţia publicului şi al autorităţilor remarcabile valori româneşti date uitării.

„Suntem bucuroşi că putem reporni seria de concerte Sonoro Conac, şi cu siguranţă, în acest an mai mult că oricând, muzică ne va aduce un plus de bucurie, de speranţa şi de armonie. Am văzut în perioada de izolare numeroase iniţiative legate de muzică: de la muzica cântată în balcoane de oameni obişnuiţi, până la mari orchestre care s-au mobilizat de acasă pentru a oferi publicului interpretări memorabile. Peste tot în lume muzica a fost în această perioadă un refugiu dar şi o modalitate de a lupta împotriva fricii şi a separării. Astăzi, suntem recunoscători că putem asculta împreună cu clienţii BRD, cu partenerii noştri şi cu publicul larg concertele SoNoRo, în grădinile celor mai frumoase conace din România, pentru că muzica, arta, cultura sunt parte din viaţa noastră de zi cu zi şi sunt ingredientele care contribuie la dezvoltarea noastră ca oameni” – a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Societe Generale.

Concertele SoNoRo Conac vor fi susţinute de câţiva muzicieni de talie internaţională, precum Nicolas Dautricourt (vioară), Diana Ketler (pian), Justus Grimm (violoncel), alături de binecunoscuţi muzicieni români, Răzvan Popovici (violă), Ion Bogdan Ştefănescu (flaut), Cristina Mihart (pian), Maria Bîldea şi Miruna Nagy (harpă).

Programul primelor concerte SoNoRo Conac ale acestei veri este următorul:

1. Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuţă” de la Dragosloveni (jud. Vrancea), 11 iulie 2020

2. Casa „Mihail Sadoveanu” din Iaşi (jud. Iaşi), 12 iulie 2020

3. Casa „Dinu Lipatti” din Ciolceşti (jud. Argeş), 23 iulie 2020

4. Reşedinţa BRD Scena9, Bucureşti, 24 iulie 2020

5. Conacul Chiroiu din Condeeşti (jud. Ialomiţa), 25 iulie 2020

6. Biserica Fortificată de la Cincşor (jud. Braşov), 7 august 2020

Mai multe detalii despre turneul SoNoRo Conac sunt disponibile pe: www.conac.sonoro.ro

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

***

Despre SoNoRo Conac

Iniţiat în 2013, turneul SoNoRo Conac şi-a propus încă de la început ca, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natura intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. În cele şapte ediţii turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoţională a ţării noastre peste 100 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din ţara noastră, dar a şi atras atenţia publicului internaţional asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice ale ţării noastre.

Sponsor principal: BRD – Groupe Societe Generale

Maşina oficială oferită de: BMW România

Parteneri: Avincis, Illy, Media Image

Parteneri instituţionali: Ordinul Arhitecţilor, Institutul Naţional al Patrimoniului, Asociaţia ARCHÉ, Muzeul Vrancei, Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuţă”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Consiliul Judeţean Argeş, Casa Memorială „Dinu Lipatti”, Rezidenţa BRD Scena 9, Conacul „Nicu Chiroiu”.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, National Geographic, Harper’s Bazaar, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, Evz.ro, Festivalier.ro, Feeder.ro, Designist.ro, Promenada-culturala.ro, IQads.ro, Unsitedemuzica.ro.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi