Azi 353 de pacienți de covid primesc tratament în secțiile de terapie intensivă în spitale din toată țara. Din cauza supraaglomerării, la Cluj-Napoca s-a decis deschiderea unei noi secții ATI la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, iar la Timișoara se va extinde Spitalul Militar de Campanie. Problemele nu se termină aici. Începe cursa pentru găsirea de personal pentru locurile suplimentate.
Singura secție de Terapie Intensivă din județul Galați este cea a Spitalului de Urgență și are toate paturile ocupate.
În curte a fost adusă o unitate mobilă cu 12 paturi dar nu pot fi ocupate din lipsă de personal.
La Spitalul Județean Bacău sunt 7 locuri la ATI pentru pacienți cu Covid și toate ocupate.
La Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase mai avea 3 locuri libere la ATI, așa că s-a decis deschiderea unei secții noi.
La Timișoara, Spitalul de Boli Infecțioase este plin. La fel și Spitalul Militar de Campanie, unde sunt internați zeci de pacienți cu forme ușoare și medii de COVID-19.
Spitalul Militar de Campanie are 50 de locuri: 40 pentru pacienții pozitivi și 10 locuri pentru izolare și urmează să se extindă.
Pe lângă personalul detașat din Spitalul Militar din Timișoara au fost angajate cadre medicale pe o perioadă de 6 luni.
Specialist în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș crede că numărul de cazuri în creștere ne-ar putea reintroduce în carantină.
Răzvan Cherecheș consideră că testările care se fac acum sunt insuficiente și nu au prioritate persoanele expuse la risc care pot ajunge în situația de a avea nevoie de suport respirator dacă fac forme grave de covid.
România dispune de 2000 de paturi la ATI în 226 de spitale din țară.
sursa: TVR