Curtea Constitutionala judeca miercuri sesizarea lui Iohannis privind Legea Tratatului de la Trianon

thumbs

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, sustinand ca o asemenea sfera de reglementare este de esenta unei simple declaratii a Parlamentului, a unui anunt, fara caracter normativ.

Administratia Prezidentiala a transmis ca legea este definita ca act juridic de putere, are caracter unilateral, dand expresie exclusiv vointei legiuitorului, ale carei continut si forma sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relatii sociale si de specificul acestuia, iar conform Curtii Constitutionale, legea, ca act juridic al Parlamentului, reglementeaza relatii sociale generale, fiind, prin esenta si finalitatea ei constitutionala, un act cu aplicabilitate generala.

„Caracterul pur declarativ al legii deduse controlului de constitutionalitate, asa cum acesta se poate deduce atat din titlul legii criticate, cat si din dispozitiile de la art. 1, fara a putea constitui in mod efectiv drepturi si obligatii, este de natura sa determine ambiguitati cu privire la efectele pe care legea le-ar putea produce. De aceea, apreciem ca o asemenea sfera de reglementare este de esenta unei simple declaratii a Parlamentului, a unui anunt, fara caracter normativ”, mai precizeaza Presedintia.

sursa: Orange


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.