Data alegerilor parlamentare ar urma să fie stabilită de Parlament și nu de Guvern, ca până acum. Senatul și mai apoi Camera Deputaților au dezbătut și votat astăzi, în două ședințe fulger, un proiect de lege pe această temă. Inițiativa aparține PSD, ALDE și UDMR. Liberalii s-au abținut și susțin că nu este moral ca senatorii și deputații să încerce să își prelungească mandatele.
Proiectul care prevede că Parlamentul și nu Guvernul stabilește data alegerilor parlamentare a trecut în interval de câteva ore și de Senat, și de Camera Deputaților, caz extrem de rar în legislativul românesc.
Practic, senatorii și deputații au stabilit un nou record de adoptare a unei legi.
Astfel, data scrutinului se stabilește prin lege organică, votată cu cel puțin 60 de zile în avans.
Guvernul intenționa să organizeze alegerile pe 6 decembrie, dar acum se deschid mai multe posibilități, inclusiv amânarea lor pentru la anul.
Constituția spune că alegerile pentru cele două camere se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
Mandatul se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
Recent, Parlamentul a aprobat și o lege prin care Guvernul nu mai poate stabili nici data alegerilor locale, sarcină plasată acum senatorilor și deputaților. Acestea ar urma să aibă loc pe 27 septembrie.
sursa: TVR