Noile reguli pentru Litoral intră în vigoare de sâmbătă: localnicii și turiștii vor purta masca în locurile aglomerate, cum sunt falezele, târgurile, parcurile, piețele, gările și stațiile de transport în comun, dar și pe plajă.
Noul coronavirus se răspândeşte în primul rând de la persoană la persoană prin intermediul unor mici particule – picături provenite din nas sau gură, care sunt expulzate când o persoană bolnavă de COVID-19 tuşeşte, strănută sau vorbeşte.
Sute de oameni de ştiinţă susțin că există dovezi că noul coronavirus aflat în aer sub formă de particule mici poate infecta oamenii.
De ce trebuie purtată masca inclusiv în aer liber
„Aceste particule pe care nu le vedem se așază pe particule de praf, pe particule de nisip, care, în contextul unei mișcări a curenților de aer – că este vorba de vânt, că este vorba de aer condiționat – prezintă riscul de infectare și atunci, a purta mască în zonele deschise, dar care sunt foarte aglomerate și prezintă posibilitatea transmiterii de la o persoană la alta prin astfel de particule ce transportă virusurile, este binevenită în special în zone cum este litoralul. Consider că sunt măsuri extrem de binevenite, iar această mască nu cred că este foarte deranjantă. Este ușoară, chiar dacă o schimbăm mai des și o aruncăm – categoric trebuie să o aruncăm”, a explicat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, la un post de televiziune.
Peste 200 de oameni de știință din peste 30 de țări susțin că şi particule mai mici pot infecta oamenii, particule mici din aer. La începutul lunii iulie, aceștia au trimis și o scrisoare deschisă Organizației Mondiale a Sănătății pentru a revizui măsurile pentru oprirea transmiterii accelerate a noului coronavirus în comunități.
Indiferent dacă este transportat de picături care plutesc în aer în urma unui strănut sau de picături mai mici expirate care plutesc într-o cameră, noul coronavirus este transportat prin aer şi poate infecta oameni atunci când este inhalat, mai spun oamenii de ştiinţă.
Coronavirusul face noi victime la nivel mondial, în baruri și restaurante, birouri, piețe și cazinouri, dând naștere unor grupuri infecțioase, care confirmă ce susțin din ce în ce mai mulți oameni de știință de luni de zile: virusul rămâne în aer și în interior, infectând pe cei din apropiere.
Bilanțul mondial COVID-19 a ajuns la peste 17,5 milioane de îmbolnăviri, iar peste 677 de mii de oameni au murit până vineri, în timp ce aproape 11 milioane se vindecaseră. Pe primele locuri în topul negativ de COVID sunt Statele Unite, cu peste 4,63 de milioane de infectări până acum și peste 155 de mii de decese, în timp ce în Brazilia peste 2,6 milioane de oameni s-au îmbolnăvit până vineri, iar dintre aceștia, 91.377 și-au pierdut viața. Și India este în acest clasament negru, cu 1,64 de milioane de oameni infectați cu noul coronavirus și peste 35 de mii de morți. Numărul deceselor a urcat foarte mult și în Marea Britanie și Mexic, până vineri, ajungând la 46 de mii.
În România, numărul îmbolnăvirilor e în creștere continuă din 1 iunie, după primul val de relaxare în urma celor două luni de stare de urgență. Până vineri, 31 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 50.886 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care au murit 2.343. Numai în ultimele24 de ore au fost înregistrate 1.295 de cazuri noi și 39 de decese, potrivit bilanțului anunțat vineri de autorități.
via: Realitatea.NET