Declaraţie de presă – Deputat Elena Hărătău (PNL)

Măsurile economice active în vederea limitării efectelor crizei coronavirusului au salvat companiile de la faliment

Măsurile economice active luate în perioada pandemiei de către guvernanţi s-au axat în principal pe păstrarea locurilor de muncă şi stimularea angajărilor. Au fost adoptate treptat decizii pentru salvarea şi creşterea numărului de locuri de muncă, Guvernul achitând 41,5% din salariul de bază şi cel mult 41,5% din câştigul salarial mediu brut pentru angajaţii întorşi la muncă din şomaj tehnic.

De asemenea, Executivul PNL a plătit o jumătate din salariu în cuantum de maximum 2.500 de lei pentru categoriile populaţiei aflate în căutare de locuri de muncă, respectiv tinerii până în 29 de ani, persoanele de peste 50 de ani şi cei întorşi din străinătate. În total, sunt aproximativ un milion de beneficiari ai acestor măsuri, iar impactul bugetar pentru trei luni a fost la 3,735 miliarde de lei.

Totodată, prin Programul IMM Invest Guvernul PNL a pus la dispoziţia firmelor mici şi mijlocii şi a economiei 15 miliarde de lei, sub formă de credite cu dobânzi subvenţionate 100%, pentru asigurarea capitalului de lucru al firmelor şi pentru investiţii. Sunt deja peste 8.000 de companii româneşti primiseră deja banii, valoarea creditelor acordate fiind de peste 5,2 miliarde lei.
Guvernul a asigurat şi resursele financiare pentru a plăti la termen sau chiar anticipat toate obligaţiile financiare ale statului către mediul privat. Între acestea, amintesc rambursările rapide de TVA, cu verificările ulterioare, plata imediată a concediilor medicale, precum şi achitarea facturilor pentru lucrările de investiţii aflate în derulare.

Astfel, numărul firmelor care au beneficiat de rambursarea de TVA este de 14.902, fiind soluţionate un număr de 15.976 deconturi, cu opţiune de rambursare pentru suma de 3,3 miliarde de lei. În plus, valoarea rambursărilor de TVA efectuate în lunile martie-mai 2020 a fost de 7 miliarde lei, cu 1,5 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului 2019.

Numărul de IMM-uri şi contribuabili mari care şi-au achitat impozitele conform bonificaţiilor acordate de Guvern firmelor care şi-au plătit impozitele la timp a fost de 221.795, dintre care pentru 200.841 au fost acordate bonificaţii.

Pentru a reduce pierderile înregistrate de domeniul HORECA, s-a decis scutirea acestor societăţi de la plata impozitului specific. Măsura este valabilă pentru perioada de întrerupere totală sau parţială a activităţii pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, de către agenţii economici care activează în domeniile hoteluri, facilităţi de cazare pentru vacanţe, parcuri pentru rulote, restaurante, servicii de catering pentru evenimente şi alte servicii de alimentaţie, precum şi baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor. Impactul bugetar rezultat din facilitatea de scutire de la plata impozitului specific în domeniile de activitate menţionate poate fi stabilit după împlinirea termenului de declarare a impozitului, respectiv 25 iulie a.c..

Nu în ultimul rând, s-au implementat măsuri de emitere şi prelungire a Certificatelor de Situaţii de Urgenţă necesare agenţilor economici pentru accesarea facilităţilor oferite de Guvern. În consecinţă, până la 15 iunie a.c. s-au acordat un număr de 28.266 de certificate de tip 1, pentru întreruperea totală sau parţială a activităţii. În cazul certificatelor de tip 2, referitoare la diminuarea încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25%, au fost acordate 15.889 certificate.

Deputat PNL Bacău,
ELENA HĂRĂTĂU


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.