Detalii șocante despre doborârea Boeingului ucrainean de către armata iraniană, în ianuarie, ies la iveală după extragerea datelor din cutiile negre ale aeronavei. Potrivit Biroului Francez de Analiză (BEA), care oferă asistență tehnică în anchetă, rezultă că principala cauză a accidentului a fost o eroare umană. Soldatul iranian care a doborât avionul l-a confundat cu o rachetă de croazieră și a avut ”zece secunde să ia o decizie”, în contextul unui bruiaj de telecomunicații.

detalii despre doborârea avionului ucrainean de căte armata iraniană
Eroarea umană, respectiv setarea greșită a unui radar militar, este elementul-cheie din spatele tragediei Boeing-ului ucrainean doborât, pe 8 ianuarie, în apropiere de Teheran, a transmis aviația civilă iraniană. „A fost o defecțiune din cauza unei erori umane în urmărirea procedurii de calibrare a unui sistem radar care a indus o eroare de 107 grade în sistemul menționat”, indică raportul.

Cel care opera racheta care a doborât Boeing-ul ucrainean a deschis focul fără a putea obține confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui ”bruiaj de telecomunicații”, a precizat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, comandant al ramurei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.

Soldatul iranian a confundat avionul cu o ”rachetă de croazieră” și a avut zece secunde să ia o decizie. ”El putea să decidă să tragă sau să nu tragă, dar a luat decizia greșită”, a mai spus generalul, care a precizat că ”soldatul a tras cu o rachetă cu rază scurtă, care a explodat în apropierea avionului, lucu care explică de ce avionul a putut să continue să zboare.”

 

Generalul iranian a declarat că ”ar fi preferat să moară decât să fie martor la un astfel de accident” și a transmis că își asumă responsabilitatea totală pentru această catastofă.

Pe lângă iranieni, la operațiuni mai participă membrii biroului american de anchetă NTSB, Boeing, Organizația Aviației Civile Internaționale, producătorul de motoare Safran și birourile de investigații britanice, suedeze și canadiene, notează hotnews.ro

Grupul de coordonare al țărilor ai căror cetățeni au murit în accident (Canada, Regatul Unit, Ucraina, Suedia, Germania și Afganistan) au reluat apelul către Iran să desfășoare o anchetă ”deplină, transparentă și independentă”.

Reamintim că avionul de pasageri, care aparținea companiei Ukrainian Airlines, s-a prăbușit, pe 8 ianuarie 2020, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini, din Teheran, având ca destinație Kiev. Toate cele 176 de persoane aflate la bord au murit. Deși, inițial, autoritățile iraniene au negat orice implicare în accident, la trei zile după producerea lui au admis că l-au doborât din greșeală.

via: Realitatea.NET


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.