Banca Internaţională de Investiţii (International Investment Bank – IIB) este o instituţie de dezvoltare multilaterală ce îşi propune să faciliteze legătura şi integrarea între economiile statelor membre pentru a asigura creşterea durabilă şi cuprinzătoare, precum şi competitivitatea economiilor naţionale, susţinute de legăturile istorice existente, după cum indică site-ul IIB, https://iib.int/.
Banca a fost înfiinţată şi funcţionează ca organizaţie internaţională având la bază Acordul interguvernamental de înfiinţare a Băncii Internaţionale de Investiţii semnat la 10 iulie 1970 şi înregistrat la Secretariatul Organizaţiei Naţiunilor Unite la 1 decembrie 1971.
IIB a fost fondată ca organizaţie financiară a ţărilor socialiste, având ca scop să acorde finanţare de dezvoltare pentru diferite proiecte de investiţii. Banca avea ca state membre la acel moment R.P. Bulgaria, R.S. Cehoslovacă, R.D. Germană, R.P. Mongolă, R.P. Polonă, R.P. Ungară şi URSS. Conform https://moscova.mae.ro/, România a aderat la Acordul privind înfiinţarea BII la 12 ianuarie 1971.
Iniţial, sediul Băncii Internaţionale de Investiţii a fost stabilit la Moscova, iar din 2019 acesta a fost mutat la Budapesta. În prezent, statele membre al IIB sunt: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Cuba, Mongolia, România, Federaţia Rusă, Republica Slovacă, Ungaria şi Republica Socialistă Vietnam, potrivit https://iib.int/.
Banca Internaţională de Investiţii este specializată în finanţarea pe termen mediu şi lung a proiectelor menite să sprijine dezvoltarea economică a statelor membre şi care ar avea un semnificativ impact pozitiv social, economic şi asupra mediului. Banca oferă finanţare directă şi furnizează împrumuturi în parteneriat cu alte instituţii financiare, precum şi prin intermediul băncilor partenere.
Consiliul Guvernatorilor este cea mai înaltă autoritate a acestei instituţii, fiind compus din reprezentanţii statelor membre. Consiliul Directorilor este responsabil cu managementul general al operaţiunilor băncii. Organul executiv este Consiliul de Management, iar membrii acestuia sunt numiţi de Consiliul Guvernatorilor.
În 2012, la cea de-a 98-a reuniune a Consiliului Băncii Internaţionale de Investiţii a fost aprobată o strategie pe termen mediu. Sprijinirea IMM-urilor şi finanţarea proiectelor de infrastructură au fost stabilite ca vectori-cheie în activităţile IIB.
În cursul anului 2013 a avut loc un proces de relansare a băncii, care a inclus: reabilitarea portofoliului de credite, stabilirea unor noi principii ale politicii de creditare, dezvoltarea şi punerea în aplicare a noii structuri organizatorice, introducerea unor noi sisteme de gestionare a riscurilor şi de conformitate, adoptarea unor standarde moderne ale instituţiilor financiare sub toate aspectele legate de activităţile băncii, dezvoltarea relaţiilor de parteneriat cu instituţii financiare naţionale şi internaţionale ş.a.
Între 26-27 iunie 2017 a avut loc la Bucureşti cea de-a 107-a reuniune a Consiliului Băncii Internaţionale de Investiţii, se arată pe site-ul IIB. Rezultatul principal a fost aprobarea în unanimitate de către statele membre a Strategiei de dezvoltare a Băncii Internaţionale de Investiţii pentru perioada 2018-2022, care a stabilit vectorul global al căii de creştere a acestei instituţii nu numai pentru următorii cinci ani, ci şi ghiduri strategice pe termen lung. Conform opiniei comune, Strategia de dezvoltare reprezintă şi un proiect solid pentru a asigura dezvoltarea în continuare a IIB în contextul noilor realităţi geopolitice şi geoeconomice, mai notează site-ul https://iib.int/. AGERPRES/(Documentare – Ruxandra Bratu; editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: (c) Ian Fraser/twitter
sursa: AGERPRES