DOZA DE CULTURĂ: ”Aventurile lui Tom Sawyer”

„Aventurile lui Tom Sawyer” („The Adventures of Tom Sawyer”) este un roman scris de americanul Mark Twain (1835-1910).

Prima ediţie a volumului a fost tipărită în anul 1876. Iniţial nu a avut succes la public, dar situaţia s-a schimbat radical după numai câţiva ani, lucrarea devenind cartea semnată de Twain care s-a vândut cel mai bine în timpul vieţii sale, potrivit twain.lib.virginia.edu. În prezent, este considerată o capodoperă a literaturii americane. Ca fapt divers, este printre primele romane dactilografiate.

„Aventurile lui Tom Sawyer” îmbină umorul şi satira cu critica socială, reuşind să stârnească interesul cititorilor de diverse vârste, de la copiii fascinaţi de aventurile protagonistului până la cei interesaţi de atmosfera socială din America jumătăţii de secol XIX. Nu lipsesc nici elemente autobiografice, oraşul fictiv St. Petersburg în care se desfăşoară acţiunea fiind inspirat de Hannibal, din Missouri, locul unde a copilărit Twain.

Protagonistul anunţat în titlu este un orfan care locuieşte cu mătuşa Polly şi fratele vitreg Sid, în jurul anului 1840.

Spre diferenţă de Sid, Tom este un copil pe cât de vioi şi neastâmpărat, pe atât de isteţ şi descurcăreţ. Chiuleşte pentru a se duce la scăldat, iar atunci când este prins, reuşeşte să întoarcă pedeapsa în favoarea lui, folosind trucuri psihologice. Printr-o altă şmecherie, obţine un premiu râvnit de mulţi din partea bisericii locale, deşi nu se remarcase cu nimic la orele de studii biblice. Cu astfel de isprăvi, devine una adevărat erou local, cel puţin din perspectiva colegilor de şcoală.

Deşi are un „talent” ieşit din comun de a intra în tot felul de situaţii neplăcute şi chiar potenţial fatale, Tom nu doar că se descurcă onorabil, dar reuşeşte să împiedice condamnarea unui om nevinovat acuzat de crimă şi să ajute, indirect, la capturarea celui mai periculos antagonist al romanului.

În roman îşi face apariţia şi Huckleberry Finn, un alt erou îndrăgit al cărţilor lui Twain. Tom Sawyer este protagonist al altor două romane, „Tom Sawyer în străinătate” („Tom Sawyer Abroad”, 1894) şi „Tom Sawyer detectiv’ („Tom Sawyer, Detective”, 1896).

„Aventurile lui Tom Sawyer” este una dintre cele mai des ecranizate cărţi din istorie. Primul film inspirat de textul lui Twain datează din 1917, a fost intitulat simplu „Tom Sawyer”, regizat de William Taylor şi l-a avut pe Jack Pickford în rolul principal, potrivit imdb.com. A urmat pelicula cu acelaşi nume regizată de John Cromwell, în 1930. În 1936, a fost lansată o producţie a Uniunii Sovietice, regizată de Gleb Zatvorniţki. În 1980, a rulat la postul HBO din SUA serialul anime „Aventurile lui Tom Saywer”, realizat de Nippon Animation.

Cea mai recentă peliculă al cărei scenariu are la bază romanul lui Twain este „Band of Robbers”, o comedie americană din 2015, regizată de fraţii Aaron şi Adam Nee.

Una din primele piese de teatru care prezintă aventurile lui Tom Sawyer datează din 1960, fiind jucată pe scena Teatrului Regal din Stratford East, Londra, notează tomboyd.net. Există şi o reprezentaţie de balet dedicată tânărului aventurier, intitulată „Tom Sawyer: Un balet în trei acte”, a cărei premieră a avut loc în octombrie 2011 la Centrul Kauffman pentru Artele Spectacolului din Kansas, Missouri.

La 30 noiembrie 2011, cu prilejul aniversării cu numărul 176 de la naşterea scriitorului american, i-a fost dedicat un Google Doodle. Imaginea, ce cuprinde o faimoasă scenă din carte, poate fi văzută la adresa https://www.google.com/doodles/mark-twains-176th-birthday. AGERPRES (Documentare – Horia Plugaru, editor: Liviu-Ioan Tatu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Mark Twain / Facebook

sursa: AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.