Evoluțiile politice din Bulgaria: remanieri pentru supraviețuire

Liderii coaliției GHERB-Patrioții uniți au anunțat schimbarea a cinci miniștri – de Finanțe, Interne, al Economiei, al Turismului și Sănătății. Ex-ministrul sănătății va prelua ministerul de Finanțe.

Demisiile miniștrilor de Finanțe, Interne și al Economiei Vladislav Goranov, Mladen Marinov și, respectiv, Emil Karanikolov, au fost motivate cu o săptămâna în urmă de Boiko Borisov prin necesitatea de a fi dezmințite zvonurile că cei trei sunt oameni ai MDL – partidul etnicilor turci și musulmanilor, care e formal în opoziție, dar de fapt este un partener ascuns al centriștilor din GHERB.

Joi însă Borisov a menționat alte motive – lipsa de control asupră jocurilor de noroc care a păgubit bugetul cu peste 350 de milioane de euro, brutalitatea poliției împotrivă protestatarilor și prime distribuite într-un mod ilegal la Ministerul Economiei.

Plecarea Ministrului Turismului Nikolina Anghelkova a fost cerută de mult de Patrioții uniți care au preluat într-un mod direct controlul asupră ministerului.

Ceilalți patru demiși sunt înlocuiți de viceprim-ministrul Mariana Nikolova – la Turism, de șeful Poliției Hristo Terziiski la Interne, de adjunctul de ministru Lăcezar Borisov – la Economie, și de directorul spitalului Alexandrovska profesorul Kostadin Anghelov – la Sănătate. Vor urma demisii și numiri de adjuncți de miniștri.

Borisov a declarat că după expirarea mandatului se va ocupa numai cu conducerea partidului GHERB. În acest mod el răspunde parțial cererii protestului de a demisiona.

Guvernul va anunța luni măsuri de atenuare a crizei economice, sociale și epidemice. Borisov a declarat că succesele guvernului – intrarea în mecanismul ERM2 al Zonei Euro și cele 29 de miliarde euro de la Bugetul Uniunii în noua perioada de programare. 250 de milioane de euro vor ajunge la regiunile bulgare cele mai slab dezvoltate.

Liderii protestului (…)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.