„Pe data de 27 iunie a fost confirmat cu noul coronavirus un copil inscris la o gradinita particulara cu program prelungit din municipiul Iasi. Acesta este contact direct cu un caz confirmat din familie si avand in vedere aparitia unor usoare simptome, a fost testat si confirmat ulterior cu COVID-19. A fost luata imediat masura izolarii la domiciliu a tuturor contactilor directi, copii, parinti si personal educativ”, conform Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi.
Gradinita cu program prelungit a inceput activitatea pe data de 16 iunie si conform anchetei epidemiologice, la aparitia primului caz de coronavirus erau 26 de copii si sase angajati.
„In urma aparitiei simptomelor la un alt copil inscris la aceeasi unitate de invatamant prescolar, conform metodologiei a fost efectuata testarea acestuia. In cursul serii trecute, a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus. Ambii copii sunt internati la Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” Iasi, iar starea de sanatate este buna. In unitatea de invatamant prescolar au fost efectuate operatiuni de igienizare si acestea vor fi efectuate si in perioada urmatoare”, conform sursei citate.
Ancheta epidemiologica este in curs de desfasurare.
Potrivit Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 28 din 11 iunie 2020, in cadrul careia s-a decis „reluarea activitatii in crese, gradinite si afterschooluri”, a fost elaborat un ghid pentru organizarea unitatilor de invatamant prescolar din sistemul public, pentru primirea copiilor la activitati recreative in perioada vacantei de vara. Conform acestui ghid, suprafata alocata unui copil trebuie sa fie mai mare de 4 metri patrati, iar jucariile care nu pot fi dezinfectate trebuie eliminate. Copiii care vor avea temperatura mai mare de 37,3 grade vor fi izolati intr-o camera speciala.
Educatorii vor avea masti de protectie pe care trebuie sa le inlocuiasca din 4 in 4 ore.
Parintele trebuie sa-i masoare temperatura copilului acasa, iar cei mici trebuie sa renunte la jucariile preferate. La intrare ii va astepta unul dintre angajatii gradinitei pentru triajul epidemiologic, iar cei din familie nu vor mai avea voie in interior. Educatorul va spala copilul pe maini la intrarea in gradinita si il va duce pe un traseu bine stabilit spre sala. Personalul gradinitei va ajuta copiii sa se spele pe maini inainte si dupa fiecare masa, dupa somn sau daca stranuta, dar si la plecare. Activitatile in aer liber vor reprezenta o proportie cat mai mare din program, iar afara pot fi in acelasi timp mai multe grupe, insa cu distanta de 2 metri intre ele.
sursa: Orange