Critic National
, FT: Noi propuneri pentru depasirea impasului bugetului UE / Charles Michel confirma conditia statului de drept, Critic National, Critic National

FT: Noi propuneri pentru depasirea impasului bugetului UE / Charles Michel confirma conditia statului de drept

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a formulat noi propuneri pentru depasirea impasului in negocierile pe tema bugetului UE, anuntand un fond destinat crizei Brexit si confirmand conditionarea alocarii fondurilor pentru redresare de respectarea normelor statului de drept, scrie FT.

Tarile Uniunii Europene care risca un soc economic cauzat de Brexit ar putea accesa un fond special de cinci miliarde de euro, potrivit unui plan propus de Charles Michel, presedintele Consiliului European, pentru depasirea impasului bugetar, potrivit cotidianului Financial Times. Charles Michel a cedat solicitarilor mai multor tari, precum Irlanda si Belgia, care au cerut sustinere financiara suplimentara pentru a rezista unui eventual dublu soc economic la inceputul anului viitor – incheierea fara acord a tranzitiei post-Brexit si efectele pandemiei.

Initiativa este o tentativa a lui Charles Michel pentru deblocarea negocierilor pe tema planului UE de redresare financiara, in valoare de 750 de miliarde de euro, inaintea summitului european de saptamana viitoare. Presedintele Consiliului European a cerut „curaj politic” pentru depasirea disensiunilor referitoare la planul de atenuare a efectelor crizei, asociat negocierilor pe tema bugetului pe termen lung. Alte elemente ale propunerii lui Charles Michel includ accelerarea rambursarii creditelor propuse de Bruxelles pentru finantarea relansarii post-pandemie, un mecanism care potrivit presedintelui Consiliului European poate functiona prin colectarea de fonduri printr-un nou sistem fiscal destinat marilor companii si printr-o taxa pe dioxid de carbon impusa importurilor extracomunitare. De asemenea, in fondul de redresare, nivelul cheltuielilor alocate prin politici ecologice creste de la 20% la 30%.

Charles Michel a confirmat planul de conditionare a alocarii fondurilor pentru relansare de respectarea normelor statului de drept, dar propunerea sa risca sa fie considerata insuficienta de tarile care vor un sistem dur de sanctionare a statelor care nu respcta independenta justitiei. In cadrul sistemului, orice incalcare a normelor statului de drept si de sanctionare trebuie aprobate prin majoritatea calificata a statelor membre UE, astfel ca exista posibilitatea ca deciziile sa poata fi blocate de Ungaria, Polonia si aliatii acestora, noteaza FT. In urma cu cateva zile Vera Jourova, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar UE pentru Valori si Transparenta, a declarat ca respectarea normelor statului de drept si combaterea coruptiei vor fi conditii pentru alocarea fondurilor europene, inclusiv a celor pentru relansare.

Charles Michel a catalogat drept „semnificativ” eventualul Fond de rezerva Brexit, care ar urma sa fie utilizat pentru „sustinerea tarilor, regiunilor si sectoarelor afectate cel mai mult” de iesirea Marii Britanii din UE.

Uniunea Europeana a avertizat, joi, cetatenii britanici sa se pregateasca pentru controale amanuntite la frontierele europene si pentru alte probleme care ar putea aparea in cazul expirarii tranzitiei post-Brexit fara niciun acord. Negociatorul-sef al UE pe tema Brexit, Michel Barnier, a declarat ca raman „divergente semnificative” in negocierile cu Marea Britanie privind viitoarele relatii bilaterale. In acest context, Comisia Europeana a emis un document privind politicile comunitare prin care avertizeaza asupra „modificarilor ample si automate” generate de Brexit.

Charles Michel a precizat ca Bruxellesul va evalua pana in noiembrie 2020 impactul generat de Brexit, pentru a putea stabili cum vor fi distribuite cele cinci miliarde de euro. Uniunea Europeana si Marea Britanie au anuntat in ultimele luni ca nu au inregistrat progrese majore in negocierile pe tema relatiilor post-Brexit. Guvernul Boris Johnson a transmis Uniunii Europene in iunie ca se opune prelungirii perioadei de tranzitie post-Brexit, amplificand riscurile unui blocaj in relatiile bilaterale dupa 1 ianuarie 2021. Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeana pe 1 februarie. In perioada de tranzitie post-Brexit, care dureaza pana pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua sa aplice reglementarile Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson spera ca va finaliza pana pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relatii bilaterale. Liderii UE i-au transmis in mod repetat ca timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra ca va trebui sa respecte standardele sociale, de munca si de protectie a mediului pentru a obtine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeana. Downing Street sustine ca vrea conditii similare cu cele acordate de Uniunea Europeana Canadei, Coreei de Sud si Japoniei, dar oficiali UE au atras atentia ca situatia este diferita la nivelul standardelor, in contextul proximitatii geografice dintre UE si Marea Britanie.

Bugetul Uniunii Europene in perioada 2021-2027 urmeaza sa ajunga la nivelul de 1.100 de miliarde de euro. Liderii statelor europene si ai institutiilor UE incearca sa aprobe noul proiect bugetar multianual si planul de asistenta financiara in scopul redresarii economice propus de Comisia Europeana, in valoare de 750 de miliarde de euro.

sursa: Orange


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi