Guvernul a adoptat, miercuri, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, având în vedere creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi deceselor înregistrate la persoane infectate cu SARS-CoV-2, a anunţat viceprim-ministrul Raluca Turcan, la Palatul Victoria, după şedinţa extraordinară a Cabinetului Orban.
„Am adoptat în şedinţa de Guvern o hotărâre cu prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, iar această decizie este necesară pentru că avem o creştere a numărului de infectări şi o creştere a numărului de decese. Această prelungire a stării de alertă nu vine nici cu restricţii noi, dar, din nefericire, nici cu măsuri noi de relaxare aşa cum ne-am fi dorit pe domeniile care au rămas încă afectate”, a anunțat Raluca Turcan.
Vicepremierul a făcut apel la respectarea măsurilor de protecţie sanitară: „Acestea nu sunt invenţii şi românii, dacă privesc un pic cu atenţie spaţiul public, o să vadă că aceiaşi oameni care îndeamnă la nerespectarea regulilor de protecţie sanitară. Sunt oameni care spun, pe de-o parte, că virusul nu există, iar pe partea cealaltă acuză Guvernul de creşterea numărului de cazuri de infectări. E un nonsens din partea celor care blochează tot setul de măsuri de sănătate publică pe care Guvernul Orban le implementează.”
Raluca Turcan a afirmat, la prezentarea raportului Guvernului privind măsurile din starea de urgenţă, că din partea Parlamentului au venit „multiple piedici şi obstacole populiste”, iar mare parte dintre actele normative adoptate de Executiv au fost „măcelărite” în Legislativ, fiind, astfel, îngreunată activitatea guvernamentală în efortul de a face faţă pandemiei.
„Chiar dacă noi am încercat imprimarea unei cooperări loiale între Guvern şi Parlament nu am primit acelaşi răspuns din partea Parlamentului, din nefericire, ne-au venit chiar multiple piedici şi obstacole populiste. Mare parte dintre actele normative adoptate de Guvern au fost măcelărite în Parlament, ceea ce ne-a îngreunat foarte mult activitatea guvernamentală şi mai ales efortul de a face faţă pandemiei. Mai mult decât atât, prin amendamentele succesive aduse la ordonanţele Guvernului s-a creat o povară bugetară suplimentară, de peste 2% din PIB. Numai în anul 2020 s-a întâmplat lucrul acesta, în condiţiile în care majoritatea coagulată în jurul PSD cunoştea foarte bine situaţia financiară pe care au lăsat-o la finalul anului trecut”, a declarat Turcan.
Vicepremieurl a prezentat, după şedinţa de guvern, raportul privind acţiunile întreprinse de Guvernul României pe perioada stării de urgenţă (16 martie -15 mai 2020)
sursa: TVR