Bariton, impresar artistic şi cel mai longeviv director al Operei din Viena, Ioan Holender s-a născut într-o familie de evrei la Timişoara, în ziua de 18 iulie 1935, potrivit aeiou.at.
A studiat la Universitatea Tehnică din oraşul natal, până în 1956, când, din motive politice, a fost exmatriculat.
În 1959, a părăsit România, emigrând împreună cu familia în Austria. A urmat cursurile Conservatorului de Stat din Viena. Din 1962 până în 1966 a activat ca bariton la Teatrul de Stat din Klagenfurt, conform sibfest.ro.
În 1966 a devenit agent de impresariat artistic şi manager muzical. A creat „Agenţia de impresariat artistic Holender”, devenită faimoasă în lumea artistică şi contribuind la carierele muzicale internaţionale ale multor artişti din România.
În anul 1988 a fost numit secretar general al Operei de Stat din Viena şi al Volksoper Viena, iar începând cu 1 aprilie 1992 a fost numit director al ambelor instituţii.
Este cel mai longeviv director din istoria Operei de Stat din Viena, de la deschiderea acesteia, în 1869. Ioan Holender s-a aflat în această funcţie de la 1 aprilie 1992 până la 30 august 2010, când a fost succedat de francezul Dominique Meyer. Mandatul său la conducerea Staatsoper Viena a fost prelungit de trei ori, în decurs de 18 ani.
La 26 iunie 2010, a fost organizată o gală în onoarea lui Ioan Holender care a marcat încheierea mandatului acestuia de director al Operei din Viena. La eveniment au participat personalităţi precum Placido Domingo, Anna Netrebko şi Zubin Mehta, arată romania-muzical.ro. Cu acest prilej, a fost prezentată o retrospectivă muzicală cu secvenţe din 40 de premiere care au avut loc pe scena Operei din capitala Austriei. În total, au fost 93 de premiere la instituţia condusă de Ioan Holender. În cei 18 ani ai directoratului său, 11 milioane de persoane au asistat la spectacole, iar sala a fost ocupată, în medie, în proporţie de 96%.
Timp de şapte ediţii, din 2003 până în 2015, Ioan Holender a ocupat funcţia de preşedinte de onoare şi director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu” din Bucureşti. Este consilier artistic al Metropolitan Opera New York şi al Festivalului de primăvară din Tokyo şi realizează emisiunea de cultură „kulTOUR mit Holender”, transmisă săptămânal în Austria, Germania şi Elveţia, de postul de televiziune austriac ServusTV.
În 1985, a fost distins de statul austriac cu Crucea de Onoare pentru Ştiinţă şi Artă, apoi cu Decoraţia de Onoare în Aur pentru servicii aduse Republicii Austria. A primit Crucea de Onoare pentru Ştiinţă şi Arte (în mai 1995) din partea şefului statului austriac şi Medalia de Aur pentru servicii aduse oraşului Viena, acordată de edilul vienez Michael Haupl.
Din 1999, este ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor al Franţei.
La 25 septembrie 2001, preşedintele României i-a decernat Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer.
În decembrie 2002, preşedintele Austriei i-a conferit Marea Medalie de Aur pentru Servicii aduse Republicii Austria, aceasta fiind cea mai înaltă distincţie a ţării oferită marilor sale valori.
Pentru întreaga sa activitate pro-românească, desfăşurată peste hotare, timişoreanul Ioan Holender a primit, în 2002, Diploma de Onoare a Prefecturii Timiş şi Medalia aniversară a Instituţiei.
Din anul 2004, este comandor al Ordinului de Merit din partea Republicii Italia. În 2011, a fost distins cu Marea Cruce pentru Merit din partea Republicii Federale Germania.
Este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, al Universităţii de Vest din Timişoara, al Academiei de Muzică din Sofia şi al Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Ioan Holender este autorul volumului autobiografic „De la Timişoara la Viena”, apărut la Editura Universal Dalsi, în 2002. În 2011, a publicat la Editura Universităţii ”Alexandru-Ioan Cuza” din Iaşi colecţia ”Spuse, trăite, dorite. Amintiri”.
În septembrie 2015, volumul „Festivalul George Enescu în era Holender”, o carte-mărturie despre evoluţia celui mai prestigios eveniment cultural din România, a fost lansat la Ateneul Român. Cartea, apărută la Editura ONB, reuneşte texte semnate de Ioan Holender, Livius Ciocârlie, Emil Hurezeanu, Dan Dediu, Ioana Marghita şi Sever Voinescu şi aduce în prim-plan momente din istoria, mai mult sau mai puţin recentă, a Festivalului „George Enescu”. Acestea sunt prezentate cititorilor din perspective diferite de către cei şase autori, volumul evidenţiind şi legătura dintre personalitatea maestrului Ioan Holender şi cel mai prestigios eveniment cultural al României. AGERPRES/ (Documentare – Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Gabriela Badea)
sursa: AGERPRES