O PERSONALITATE PE ZI: Geodezul Sir George Everest

Geodezul Sir George Everest s-a născut la 4 iulie 1790, în Ţara Galilor, potrivit famous-explorers.com. Cel mai înalt punct de pe Terra îi poartă numele.

După o succintă educaţie militară la Colegiul Militar Regal din Marlow, George Everest s-a alăturat Companiei Britanice a Indiilor de Est, ajungând în India la vârsta de 16 ani. Puţine date certe se cunosc despre activitatea sa din primii ani în care s-a aflat în India, dar cel mai probabil a fost remarcat de superiori pentru aptitudinile sale în domeniile matematicii şi astronomiei. În 1816, se afla în Bengalul de Vest, unde a participat la cartografierea fluviului Gange şi a râului Hooghly.

Valoroasele rezultate obţinute de tânărul Everest au ajuns la urechile colonelului William Lambton, cel care conducea Marele Studiu Trigonometric al Indiei, proiect destinat măsurării cu precizie ştiinţifică a subcontinentului indian. În 1818, Lambton îl numeşte pe Everest asistentul său principal.

Doi ani mai târziu, în urma muncii pe teren, Everest se îmbolnăveşte de malarie, astfel încât se retrage la un spital din Capul Bunei Speranţe, în sudul Africii.

Revine în India în jurul anului 1822, pentru ca în anul următor să preia funcţia de conducător al Serviciului Geodezic al Indiei, după moartea colonelului Lambton. A extins aria de cercetare geodezică, însă a continuat să se resimtă de pe urma bolii. A trebuit să se întoarcă în Anglia, unde, timp de cinci ani, a încercat să-şi refacă sănătatea. În martie 1827, a fost ales membru al Societăţii Regale din Londra.

A revenit în India în iunie 1830, fiind numit Inspector General al Indiei. Împreună cu asistentul său, Andrew Scott Waugh, a reuşit să măsoare arcul median cuprins între Capul Comorin şi graniţa de nord a Indiei Britanice. Proiectul a fost încheiat în 1841.

În noiembrie 1842, a renunţat la funcţiile de conducere, iar în decembrie 1843 a revenit în Anglia.

Patru ani mai târziu, a publicat lucrarea „An Account of the Measurement of Two Sections of the Meridional Arc of India”, în care a expus metodele sale geodezice extrem de riguroase. Geodezia este ştiinţa aplicată care se ocupă cu studiul formei şi dimensiunilor Pământului, cu tehnica măsurării şi a reprezentării cartografice sau numerice a suprafeţei acestuia, potrivit dexonline.ro.

A fost medaliat al Societăţii Astronomice Regale, apoi ales membru al Societăţii Regale Asiatice şi al Societăţii Regale de Geografie. În 1854, a devenit colonel, iar în martie 1861 a primit titlul de „Sir”.

George Everest a încetat din viaţă la 1 decembrie 1866, la Londra.

În 1865, după îndelungi dezbateri, Societatea Regală de Geografie a numit cel mai înalt punct de pe Terra în onoarea marelui geodez britanic. Propunerea a venit din partea lui Andrew Scott Waugh. Până la acel moment, actualul vârf Everest era numit „vârful B” sau „vârful XV”. Interesant este faptul că George Everest nu a fost încântat de ideea lui Waugh, considerând că noua denumire a muntelui va fi greu de pronunţat pentru localnici. Mai mult, Everest nu s-a ocupat de cartografierea faimosului munte, pe care, cel mai probabil, nu l-a văzut niciodată, potrivit surveyhistory.org. AGERPRES (Documentare – Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)

sursa: AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.