Virgil Tănase, prozator, eseist, dramaturg şi traducător, s-a născut la Galaţi, în ziua de 16 iulie 1945.
A urmat liceul la Galaţi, apoi secţia de limba şi literatura franceză la Facultatea de Limbi Romanice a Universităţii din Bucureşti (1963-1969), potrivit „Dicţionarului general al literaturii române” (Editura Univers Enciclopedic, 2007), fiind exmatriculat din motive politice timp de un an. În 1970 s-a înscris la secţia regie a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, absolvind în 1975.
Până în 1977, când a plecat din ţară, în Franţa, a lucrat ca regizor la Teatrul Naţional din Iaşi şi la Teatrul Municipal din Reşiţa. Stabilit la Paris, a devenit licenţiat la Ecole des Hautes Etudes (1977), apoi a obţinut, sub îndrumarea lui Roland Barthes, un doctorat în sociologia şi semiologia artelor şi literelor (1978), cu teza „Semiologia regiei de teatru”, se arată şi în „Dicţionarul scriitorilor români” (Editura Albatros, 2002). La Paris şi-a continuat activitatea regizorală, înfiinţând o trupă de actori (L’Illustre Compagnie du Jeu Royal). A fost director al Centrului Cultural din capitala Franţei.
A debutat în revista „Luceafărul”, în 1968, cu povestirea „Însemnările celor ce merg spre somn”. S-a manifestat de la început ca adept al literaturii onirice, alcătuind aşa-numitul „grup oniric” al anilor ’60 împreună cu D. Ţepeneag, L. Dimov, V. Ivănceanu, D. Turcea, V. Mazilescu ş.a.
După ce i-au fost publicate, în România, câteva proze scurte, scrie primul roman oniric, „Portret de om cosind în peisaj marin” (1972), depus la o editură, dar nepublicat, aceeaşi soartă având-o şi cel de-al doilea – „Apocalipsa unui adolescent de familie” (1975). Cele două romane, scrise în limba română, vor fi traduse în franceză şi publicate la Paris, în 1976, respectiv 1980. Celelalte opere sunt scrise în limba franceză: „L’amour, l’amour” (1982), „C’est mon affaire” (1983), „Cette mort qui va et vient et revient” (1984), „Le bal sur la goelette du pirate aveugle” (1987), „Le bal autour du diamant magique” (1987), „La vie mysterieuse et terrifiante d’un tueur anonyme” (1990) etc. (publicate la edituri precum Gallimard, Flammarion sau Hachette, arată site-ul https://mnlr.ro/).
După 1989, i s-au publicat în ţară o parte dintre cărţi, printre care „Zoia”, „Evenţia Mihăescu, tratatul dumneaei de călătorie exotică la ceasul nunţii sale dintr-un secol revolut: romanţ”, „Au înflorit iar vişinii şi merii”, „Viaţa misterioasă şi terifiantă a unui ucigaş anonim” şi „Balurile”, un ciclu de trei romane pentru copii şi tineret („Balul de la carnavalul dogelui veneţian”, „Balul de pe goeletă piratului orb”, „Balul de la castelul bântuit”).
În Franţa, a avut o intensă activitate publicistică, la „Actuel” (1981-1988), „Medias” (1984-1989), „L’Economie” (1983), „Grenoble mensuel” (1984-1988) şi la postul de radio „Europa liberă”.
A semnat numeroase traduceri în româneşte, mai ales din scriitori francezi, şi a tradus în franceză din opera lui V. Voiculescu, Şt. Bănulescu, N. Breban, D.R. Popescu.
A pus în scenă aproximativ 30 de spectacole în Franţa şi România şi a adaptat pentru scenă texte diverse, de la „Crimă şi pedeapsă” de Dostoievski la „Povestirile deşucheate” de Balzac şi de la „În căutarea timpului pierdut” de Proust la „Micul Prinţ” de Saint-Exupéry. În ultimii ani a publicat la editura Gallimard biografiile unor personalităţi de seamă: Cehov, Dostoievski, Camus, Saint-Exupéry şi Sfântul Francisc, conform https://mnlr.ro/.
A protestat în dese rânduri împotriva regimului comunist, în special în timpul vizitei lui Nicolae Ceauşescu la Paris, potrivit unui comunicat al Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din 2015. După ce a publicat într-o revistă pariziană un amplu pamflet, intitulat „Ceauşescu I, rege comunist”, Securitatea a pus la cale un plan de asasinare a sa şi a lui Paul Goma. Povestea tentativei de asasinat face subiectul volumului de memorii „Leapşa pe murite” şi al filmului „Afacerea Tănase”, de Liviu Tofan, în regia lui Ionuţ Teianu, mai arată sursa citată.
În 1987 a fost distins cu Ordinul Artelor şi Literelor din Franţa, în 1998 a primit Premiul pentru Dramaturgie al Academiei Române, iar în 2004, Premiul de Literatură al Uniunii Latine. Volumul „Leapşa pe murite” a fost distins în 2012 cu Premiul „Şerban Cioculescu” pentru memorialistică al MNLR. În 2002, i-a fost conferit Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler. AGERPRES/(Documentare – Doina Lecea, editor: Marina Bădulescu, editor online: Adrian Dădârlat)
sursa: AGERPRES