Sculptorul Ioan Tolan, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti plastici arădeni, autor al unor lucrări de artă monumentală, s-a născut la 7 iunie 1927, în municipiul Arad.
Şi-a efectuat studiile la Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, clasa prof. Boris Caragea, între anii 1948-1949, apoi la Academia de Arte Plastice ”I.E. Repin” din St. Petersburg, cu profesorii Krestowsky şi Kerzin, între anii 1949-1955, potrivit Uniunii Artiştilor Plastici (UAP).
A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, din 1955, precum şi membru al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici (AIAP), din 1993.
Ioan Tolan a avut de-a lungul anilor numeroase expoziţii atât în ţară, cât şi în străinătate. Amintim, astfel, între altele, expoziţiile personale de la Arad, Timişoara, Oradea, Cluj-Napoca, precum şi expoziţiile personale peste hotare din Iugoslavia, Grecia, SUA, Ungaria, Elveţia etc. Acestora li se adaugă alte numeroase participări la expoziţii de grup la Arad, Timişoara, la expoziţii de grup şi colective ale Uniunii Artiştilor Plastici şi ale Uniunii Artiştilor Plastici din Arad, la Expoziţii Bienale la Bucureşti. A expus, de asemenea, la Salonul de Artă de la Galeria Naţională ”Delta” din Arad (în 2001, 2002, 2003, 2004).
Dintre lucrările monumentale ale sculptorului Ioan Tolan menţionăm: ”Mulgătoarea”, realizată în marmură (Arad, 1956), Frontonul Teatrului de Stat ”Ioan Slavici” din Arad, realizat din piatră artificială (1962), monumentul ”Pietrele Chindiei”, din piatră naturală (Târgovişte, 1974), ”Obeliscul Minerilor”, din metal (Brad, 1978), ”Fântâna muzelor”, din metal şi piatră naturală (Caracal, 1979) ş.a.
Alte lucrări ale sale sunt monumentele ridicate în memoria unor personalităţi, precum Avram Iancu, Ioan Slavici, Vasile Goldiş, Iosif Petchovschi, Isaia Tolan, Corneliu Bârsan, Ioan Suciu, Ştefan Cicio-Pop. Astfel, spre exemplu, în parcul Muzeului Memorial „Ioan Slavici şi Emil Monţia” din comuna Şiria, judeţul Arad, sunt amplasate busturile mai multor personalităţi, între acestea numărându-se cel al lui Ioan Slavici realizat în anul 1967. În 2006, la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad, a fost dezvelit un bust al lui Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Ioan Tolan şi amplasat alături de bustul lui Ioan Slavici.
Numeroase lucrări se află în muzee din Arad, Cluj-Napoca, Bucureşti, precum şi în muzee din Grecia, Italia, Ungaria, iar alte lucrări fac parte din colecţii din România şi din străinătate.
În iunie 2005 a fost vernisată în foaierul Teatrului de Stat ”Ioan Slavici” din Arad o expoziţie a sculptorului Ioan Tolan, iar concomitent a avut loc şi lansarea cărţii ”Ioan Tolan – Artă şi destin”, volumul biografic având-o ca autor pe Aurelia Tolan, soţia artistului.
I-au fost decernate numeroase premii. În 1999 i-a fost decernat Premiul Special pentru Sculptură acordat de Uniunea Artiştilor Plastici. În anul 2002, Ioan Tolan a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Arad, iar în anul 2007, în cadrul celei de-a treia ediţii a Galei Excelenţei Arădene, organizată de Consiliul Judeţean Arad, i-a fost acordat Premiul de excelenţă pentru întreaga carieră.
Sculptorul Ioan Tolan a încetat din viaţă în iulie 2015. AGERPRES/(Documentare – Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea)
Explicaţie fotografie din deschidere: Dezvelirea bustului poetului Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Ioan Tolan, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din
Arad (2006)
sursa: AGERPRES