Finalizarea a 400 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres și începerea altor 3000 de kilometri, rețele inteligente de transport și distribuție de electricitate și gaze, peste 2400 de unități școlare modernizate, măsuri pentru repornirea companiilor, programe de finanțare nerambursabilă, granturi pentru digitalizare, sprijin pentru agricultură și industria agroalimentară – toate fac parte din planul național de investiții și relansare economică pe care îl va prezenta miercuri premierul, alături de președinte.
Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică este unul ambiţios şi le-a cerut miniştrilor să elaboreze până la sfârşitul săptămânii proiectele de acte normative astfel încât, într-o lună, să existe instrumentele pentru punerea în practică a acestui program.
în perioada 2021 – 2027, vor fi construite trei spitale regionale, iar investiția se ridică la 1,64 miliarde de euro. Este vorba despre unități medicale din Cluj, Iași și Craiova, conform Planului de relansare economică propus de liberali.
Potrivit documentului citat, pentru fiecare spital vor fi alocate următoarele fonduri: Spitalul Regional de Urgență Cluj – 539,59 milioane euro; Spitalul Regional de Urgență Iași – 500,35 milioane de euro; Spitalul Regional de Urgență Craiova – 602,73 milioane euro.
De asemenea, planul prevede și programe de investiții locale în sistemul sanitar pentru perioada 2021-2027, cu un buget de aproximativ 17,5 miliarde lei prin construirea/modernizarea/reabilitarea a: 1.450 de centre medicale în mediul rural; 25 spitale județene; 110 spitale orășenești.
Programul de relansare economică, propus de guvernul liberal, prevede construirea a 180 de grădinițe, 40 de campusuri școlare și a 30 de cămine studențești, în perioada 2021-2027.
Documentul citat prevede mai multe investiții în unități școlare în perioada 2021 2027.
Astfel, 2.488 de unități școlare vor fi incluse în programe de modernizare/reabilitare, costurile estimate fiind de 6,046 miliarde de lei. Alte 375 de unități școlare vor beneficia de investiții în valoare de 31,4 milioane lei pentru conformarea grupurilor sanitare.
În Programul Reforma Educației Timpurii, se stabilește finanțarea construcției unui număr de 180 grădinițe cu program prelungit sau săptămânal, pentru care vor fi alocate 146 milioane de euro.
În Planul de relansare economice se stabilește și construirea sau modernizarea campusurilor școlare și a căminelor studențești.
„Construirea a 40 de campusuri școlare care să includă: școală, liceu, internat, teren sport, ateliere, laboratoare, cantină, cu o valoare totală de aproximativ 2 miliarde lei. Construirea a 30 de cămine studențești care totalizează 10.244 de locuri de cazare pentru 30 de instituții de învățământ superior de stat din 13 centre universitare. Valoare totală a investițiilor se ridică la 1,248 miliarde de lei”, se menționează în documentul semnat de guvernanți.
Valoarea investițiilor programate în Sistemul Energetic Național pentru perioada 2020 2025 este estimată la 12,48 miliarde euro de la producția de energie la rețele inteligente de transport și distribuție gaze naturale si electricitate, conform planului de relansare ce urmează a fi prezentat.
Planul prevede investiții de 4,6 miliarrde lei în parcuri eoliene onshore și offshore (2x300MW) și 1,6 mld lei în noi capacități de producție hidro (Retezat, Vidraru, Mărișelu, Avrig, Bistra, Livezeni etc.).
Investiții strategice ale Romgaz sunt în valoare de 15,69 mld. lei, în centrale electrice cu turbine cu gaze (Iernut, Mintia).
Planul mai menționează dezvoltarea proiectelor offshore Neptun Deep, Est Rapsodia și Trident de la Marea Neagră, fabrică de metanol (greenfield), noi capacități energetice în parteneriat cu companii private (Chimcomplex, Alro, Liberty Galați, etc.), un plan de restructurare și decarbonare 2020 – 2025 al Societății Complexul Energetic Oltenia S.A în valoare de 7,2 mld. lei, creșterea capacității de producție a energiei electrice pe bază nucleară cu cel puțin o unitate până în 2030 precum și prelungirea duratei de operare a Unității 1 de la Cernavodă cu încă 30 de ani.
Creșterea capacității liniilor de transport a energiei electrice și de interconexiune transfrontalieră ar trebui să fie finanțată cu cca. 4,6 mld. lei, iar investițiile în sistemul național de transport al gazelor naturale și pentru interconectarea cu sistemul internațional de transport cu cca. 9 mld. lei
• Rutier: Finalizarea lucrărilor de infrastructură aflate în implementare – 407,3 Km de autostrăzi șidrumuri expres. Cost estimat: 4,3 miliarde euro.
• Sibiu Pitești (Loturi 1, 4, 5), Craiova Pitești, Autostrada Transilvania (Suplacu de Barcău Borș), Sebeș -Turda, AO:Inelul de Sud București, Varianta de ocolire Bacău, Podul peste Dunăre de la Brăila.
• Conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României și cu rețelele de transport paneuropene, prin demararea lucrărilor la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi și drumuri expres.
Perioada: 2020 2030. Cost estimat: 31 miliarde euro.
• Sibiu Pitești (Loturi 2, 3), Autostrada Transilvania: Nădășelu Suplacu de Barcău, Autostrada Unirii: Tg.Mureș – Iași Ungheni, A3: Ploiești Comarnic Brașov, A7: Ploiești Suceava Siret, AO: Inelul de Nord București; București Alexandria Craiova – Lugoj, Buzău/Focșani – Brăila Galați, Măcin Tulcea Constanța; Transregio Gilău Cluj N. Apahida
• Feroviar: Investiții în cca. 3.000 km de cale ferată, în perioada 2020 2030, cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde euro
• Finalizarea reabilitării liniei ferate pe traseul Frontieră-Curtici-Simeria, parte componentă a Coridorului IV pan-european, pentru circulația trenurilor cu o viteză maximă de 160 km/h.
• Proiecte noi de modernizare a căii ferate în scopul asigurării obiectivelor de conectivitate: Ploiești-SuceavaDărmănești, București-Craiova-Timișoara-Arad, Suceava-Cluj Napoca, Buzău-Fetești, Port Constanța-Palas,
Predeal-Brașov, Centura feroviară a Municipiului București, Cluj Napoca-Episcopia Bihor
• Tren metropolitan Nădășelu Baciu Cluj-Napoca Apahida Jucu Bonțida
Planul Național de Investiții și Relansare Economică, Guvernul României – Iulie 2020
INFRASTRUCTURA DE TRANSPORT (II)
• Metrou: Dezvoltarea noilor magistrale și extinderea magistralelor existente
• Finalizare lucrări M5, lansare M6 tronsonul Gara de Nord 1 Mai Aeroport Otopeni, M4 tronsonul Gara de Nord Gara Progresu, extensie M2 Pipera Petricani și Berceni Linia de
Centură Sud
• Metrou Cluj Napoca – Magistrala: Gilău Florești Cluj-Napoca
• Naval: Investiții totale de 4,3 mld. euro
• Modernizarea și extinderea infrastructurii porturilor maritime și fluviale, cu accent pe Portul
Maritim Constanța
• Lucrări de dragaj, de exploatare, consolidări și alte investiții pentru asigurarea navigației pe tot parcursul Dunării, pe tot timpul anului
• Aerian: Investiții totale de 2,9 mld. euro
• Extinderea și construirea de terminale pentru pasageri, cât și de zone cargo. Crearea de legături inter-modale între infrastructura aeriană, feroviară și rutieră
• Pachete alimentare și de igienă corporală pentru persoanele vulnerabile
• Sprijin pentru persoanele aflate în situații de dificultate, risc de sărăcie sau cu venituri precare prin oferirea
de pachete alimentare și pachete de igienă corporală; Beneficiari: 1,18 mil. persoane; Buget alocat: 225 mil.
euro.
• Vouchere pentru masă caldă pentru persoane în vârstă
• Vouchere pentru mese calde acordate persoanelor în vârstă de peste 75 de ani care au venituri sub venitul minim garantat. Beneficiari: 250.000 persoane. Buget alocat: 100 mil. euro
• Vouchere pentru elevi
• Vouchere pentru elevii care provin din familiile cu venituri mici sau cu venituri sub venitul minim garantat aflați în risc de sărăcie severă, pentru achiziționarea de rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte.
Beneficiari: 400.000 copii. Buget alocat: 30 mil. euro.
Planul de relansare economică propune o serie de măsuri de sprijin pentru angajați și companii pentru reluarea activităților economice. Între acestea se numără acordarea unei bonificații de 41,5% din salariul brut persoanelor care revin la serviciu, după ce au fost în șomaj tehnic, timp de trei luni.
„Pentru beneficiarii indemnizației de șomaj tehnic care își reiau activitatea se acordă o sumă în cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului (maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară) pe o durată de 3 luni. Impact: 3,35 mld. lei”, se arată în documentul liberalilor.
Executivul dorește să acorde sprijin pentru program flexibil de muncă.
„Guvernul va asigura plata unei indemnizații în valoare de 75% din diferența dintre salariul brut al unui angajat prevăzut în contractul individual de muncă dinaintea reducerii programului și salariul brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii progamului de lucru. Măsura se aplică companiilor a căror cifră de afaceri a scăzut cu cel puțin 10% comparativ cu luna similară a anului anterior. Finanțarea acestei măsuri se va acoperi prin Programul SURE”, se menționează în Planul de relansare economică al PNL.
De asemenea, se stabilește prelungirea indemnizației de șomaj tehnic.
„Continuarea măsurii privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru angajatorii/profesioniștii a căror activitate este suspendată. Impact: 850 mil. lei/lună”, conform sursei citate.
Guvernul își propune să acorde granturi pentru formarea profesională a angajaților.
„Schema de finanțare se adresează angajatorilor care investesc în formarea profesională a propriilor salariați. Aceștia beneficiază de o subvenție stabilită în funcție de nivelul de calificare a programului de formare parcurs. Buget alocat: 150 mil. lei”, se precizează în document.
Stimularea desfășurării muncii în regim de telemuncă
Acordarea unui sprijin în valoare de 500 euro/angajat pentru achiziționarea de echipamente IT pentru angajații care desfășoară activități în regim de telemuncă în perioada stării de urgență/alertă.
Pentru repornirea companiilor Guvernul promite granturi de sprijin pentru microintreprinderi, în valoare de 2000 de euro pentru SRL-uri din toate domeniile, banii putând fi folosiți pentru stocuri, datorii furnizori, chirii, utillități. Numărul beneficiarilor este estimat la 50.000, iar bugetul alocat este de 100 mil. euro
O altă schemă de ajutor este destinată activităților de comerț și servicii afectate de Covid-19, cu un buget de 160 mil. lei, menită să finanțeze chiriile pentru perioada în care desfășuararea activității comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada stării de urgentă sau de alertă, oferind valoarea chiriei/beneficiar/lună pentru o perioadă de 3 luni.
Granturi de cel mult 125.000 de euro vor fi acordate drept capital de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri din HoReCa, turism, transporturi, evenimente, care vor merge spre cheltuieli cu stocuri, datorii furnizori, echipamente. Bugetul alocat este de 350 mil. euro.
Granturile pentru investiții și pentru reconversia economică a IMM-urilor au valori cuprinse între 50.000 și 200.000 euro, pentru industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism, confecții. Sunt finanțate cheltuieli de producție, achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii, bugetul total fiind de 550 mil. euro.
Pentru creșterea competitivității IMM vor fi acordate trei categorii de granturi, cu valori până la 5 milioane de euro, dintr-un buget de peste 1 miliard de euro.
Pentru digitalizare și startup-uri inovatoare bugetul total alocat ajunge la 330 de milioane de euro, în patru programe: granturi pentru start-up-uri pentru studenți în domenii competitive și inovative, de 40.000 euro pentru 2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create. Domeniile de activitate sunt prevăzute în Strategia Națională de Competitivitate a României și în Strategia de Cercetare Dezvoltare Inovare; Granturi pentru digitalizarea IMM-urilor cuprinse între 30.000 și 100.000 de euro, pentru echipamente IT, automatizarea echipamentelor industriale, automatizarea fluxurilor tehnologice; Star-Tech Innovation (Noul program Start – UP), pentru finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi de o valoare estimată la 42.000 euro, beneficiari fiind aproximativ 7000 de noi IMM-uri, precum și finanțarea programelor de educație digitală a angajaților pentru IMM-uri, cu granturi de 30.000 – 100.000 de euro/proiect.
Pentru dezvoltarea agriculturii și a industriei agro-alimentare bugetul alocat este de peste 410 milioane euro, pentru finanțarea depozitelor de comercializare a produselor agricole, pentru achiziția de echipamente pentru irigații, granturi de finanțare pentru antreprenoriat rural, precum și pentru instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat.
sursa: TVR