WWF Romania anunta ca in zona cunoscuta sub numele de Magura Zimbrilor, in vecinatatea comunei Armenis din judetul Caras-Severin, sunt acum peste 57 de zimbri liberi, dintre care cel putin 12 nascuti in salbaticie.
„Puii fac parte din cel mai numeros grup vazut in salbaticie, in Romania, de mai bine de 200 de ani, 24 de indivizi. Cu siguranta sunt si alti nou nascuti in celelalte grupuri, dar fiindca acestia au la dispozitie situl Natura 2000 Muntii Tarcu, care se intinde pe mii de hectare, sunt greu de gasit”, au spus cei de la WWF Romania.
Daniel Hurduzeu, ranger in Magura Zimbrilor, Armenis, a declarat ca nnul trecut s-au nascut cel putin 8 vitei.
„Este cel mai mare numar vazut in Magura Zimbrilor si speram ca anul acesta vor fi si mai multi care supravietuiesc pentru a deveni adulti puternici”, a spus Hurduzeu.
Puii de zimbru cantaresc la nastere intre 24-27 kg si se bucura de protectia si experienta animalelor adulte care pot ajunge pana la 920 kg si masura doi metri lungime.
Puii se nasc de obicei vara si au suficient timp pentru a se acomoda mediului si sa fie destul de puternici pentru a trece cu bine iarna, dar exista exceptii in care femelele dau nastere si iarna.
Acestia au blana rosiatica la nastere, dar dupa cateva luni, blana incepe sa se schimbe intr-o nuanta ciocolatie si incep sa naparleasca asa cum fac adultii. Culoarea si densitatea blanii de zimbru variaza in functie de anotimp.
Grupurile constau din femele adulte, pui si tineri cu varste de 2-3 ani. Masculii adulti parasesc grupul si revin doar in perioada de imperechere si iarna.
„Nasterile in salbaticie sunt un indicator important pentru proiectul de resalbaticire care ne spune ca zimbrii s-au adaptat si prospera in Carpatii Meridionali, un mare success pentru conservarea acestei specii vulnerabile si pentru biodiversitatea zonei”, a afirmat Marina Druga, manager proiect LIFE-Bison, WWF Romania.
sursa: Orange